Sök
Logga in
Här fyller vi på med tips om vårens boknyheter
Kajsa ger tips på författarbesök
Kajsa tipsar här om Kristin Lagerkvist alldeles nya bok. Men också om några skönlitterära vårfavoriter. Några av författarna kommer på besök till Stadsbiblioteket i vår
Härifrån av Victoria Everbrand
Victoria Everbrand är bosatt i Göteborg, där hon arbetar som lärare. Våren 2022 debuterar hon med Härifrån, en roman om skiften i livet - att växa upp och vilja fly. Om att längta bort från ärvda synder och att söka efter sina rötter. Om Ozzie och Hanna och en sommar där allt ställs på sin spets.
Lördag 8 april besöker Victoria Everbrand Varbergs stadsbibliotek inom Forum för poesi och prosa.
Vård & omsorg av Olivia Bergdahl
Olivia Bergdahl som är författare och flerfaldigt prisad estradpoet är våren 2022 aktuell med romanen Vård & omsorg. En berättelse om att vänta barn och samtidigt få ett cancerbesked. Liv och död. Glädje och smärta.
Lördag 26 mars besöker Oliva Bergdahl Varbergs stadsbibliotek i samband med poesiveckan.
Svart historia av Amat Levin
Journalisten Amat Levin är grundare till Instagramkontot Svart historia som har närmare 70 000 följare. Nu kommer boken som ger något av en introduktion i ämnet genom en rad nedslag i historien så som den tidigare inte beskrivits, om Afrika och svarta människors historia. En viktig bok som även kan hjälpa oss att förstå vår samtid.
Krickelins livskraft: från trädgård till hav av Kristin Lagerqvist
Kristin Krickelin Lagerqvist är en kreativ enteprenör och inspiratör som bor i Varberg. Hennes nya bok bjuder inspiration från trädgård och hav. Här kan vi läsa om odling, blommor, kallbad, textilfärgning, teer, recept och mycket annat som enligt Krickelin ger just livsraft.
Cecilia skriver om några av vårens fackböcker
Rågen - en spretig historia av Annika Luther
Den här boken blev jag nyfiken på. Rågbröd är ju något det flesta av oss har ett förhållande till. Anna Luther skriver om rågen som turkiskt ogräs, hur vårt landskap förändrats genom svedjebruk. Och mycket annat som spretar åt olika håll
Tusen år i Uppåkra : En järnåldersmetropol uppgång och fall av Dick Harrison
Dick Harrison har skrivit många böcker om diverse historiska tidsperioder. Uppåkra är fascinerande eftersom här har svenska arkeologer ett område som har varit bebyggt i över tusen år under skandinavisk järnålder. Bara en liten del av området är utgrävt, men har ändå förändrat vår syn på den här tiden.
Sveriges långa historia : Människor, makt och gudar under 14000 år av Jonathan Lindström
Även Jonathan Lindström har skrivit mycker. Här tar han ett stort grepp om historien. Han försöker varav de stora dragen med historier om individen, människan.
När Europa upptäcker världen: Från antiken till Pax Brittanica
Än annan bok som också tar ett större grepp är, När Europa upptäcker världen. I den här boken undersöker hur sjöfart och handel präglat de långa kuster som Europas länder har. Även här har Dick Harrison bidragit med texter.
Sjöelefanten i Bukarest av Fredrik Sjöberg
En ny bok av Fredrik Sjöberg är alltid intressant. Här finns samlat en del av det han skrivit de senaste 10 åren.
Anna skriver om nya böcker på UNG-hyllan.
Blackout av Angie Thomas
Värmeböljan slår hårt mot New York och staden drabbas av ett strömavbrott. Vi får följa hur sex olika kärleksrelationer utvecklas i mörkret. Boken ska bli både film och TV-serie på Netflix.
En hemlig syster av Ida Ömalm Ronvall
Isak går första året på gymnasiet och lever ett helt vanligt liv. Fanny har precis flyttat hemifrån och funderar över vad hon vill i livet. Isak och Fanny lever skilda liv ända tills Isak hittar ett papper inne på sin pappas kontor där det står ”bekräftelse av faderskap”. Har han en hemlig syster?
Sägnerna lever av Cecilia Johansson
Del 2 i serien om Andra sidan. Agnes syster Sofia är försvunnen och Agnes försöker ta sig till världen bortom portalen för att rädda henne. Varför minns Agnes inte mer från sitt eget försvinnande än lösryckta fragment?
Körkortet av Ann-Charlotte Ekensten
Anton är kompis med Hilda, men kanske håller det på att bli något mer mellan dem? Anton drömmer om att få moppekort och när han lyckas på teorin är lyckan stor. Men Anton gör ett misstag och blir stoppad av polisen. Boken finns även som e-bok och e-ljudbok.
Häng i rondellen av Pär Sahlin
Del 4 i serien Sävaträsk om epatraktorer och vänskap. Den skrytiga Alex kliver in i Sävaträsk som att han äger alltihop. Alex attityd irriterar Joar och han väljer att utmana honom på race ute på isen, men det blir både halt och farligt.
Sofia tipsar om vårens barnböcker
Snigel på glid av Hanna Albrektson
Ett äventyr för de allra minsta om att komma bort och hitta hem igen.
Passar 0-3 år
Gusten gråter av Sara Gimbergsson
Gusten gråter hela tiden, men så börjar plötsligt lillebror gråta, vad gör Gusten då?
Passar 0-3 år
Två små riddare av Bjørn F Rørvik
Av författaren som tidigare gjort de populära bilderböckerna om Bockarna bruse. Här är det två små riddare som är huvudpersoner. När alla andra riddare vill åka på turnering och visa hur tuffa de är stannar riddar Rosenbuske och riddar Krasch-Bang hellre hemma. Just då passar draken på att röva bort prinsessan. Och vilka måste då ge sig ut och rädda henne om inte just dessa två.
Passa 3-6 år
Akamella - Andarnas rike av Lowe Aspviken
Gustavas bror försvinner, och hon är den enda som inte tror han är död. För att hitta honom reser hon norrut. I bakhuvudet har hon sina föräldrars berättelser om andar och spöken från deras hemtrakter i Tornedalen. Lowe Aspviken har tidigare skrivit Den hemliga resan som jag verkligen tyckte om. Nu kommer hans nya bok som jag hoppas ska vara lika mörk och suggestiv.
Passar 9-12 år
Det är nu det gäller av Mats Berggren
Hur är det att bo i en förort och brottas med akuta problem som fattigdom och brottslighet och samtidigt bli engagerad i klimatfrågan? Det händer Nalin i den fiktiva förorten Alsta. Förhoppningsvis en lika engagerande berättelse som de tidigare (fristående) böckerna i serien.
Passar 12-15 år
Ylvas vårtips
Windsorknuten av S J Bennet
Den första boken i en trevlig deckarserie med Drottning Elizabeth II i huvudrollen som hemlig privatdetektiv. Drottning Elizabeth II är på Windsor för att göra förberedelser inför hennes 90-årsdag. En morgon hittas en gäst död i sitt sovrum.
Lappuggla av Jonas Classon
Lappppugglan är en av världens största ugglor. I Sverige klassas lappugglan som sårbar.. Så sent som på 1950-talet sköts de för att de konkurrerade om viltet i skogen. I den här boken blir jag hänförd av Jonas Classons bilder och får reda på lappugglans historia och liv.
När vargarna kom av Charlotte McConaghy
Tvillingarna Inti och Aggie reser till Skottland ihop med biologer för att försöka återinföra vargar i området. Systrarna reser också av en annan anledning, för att lämna något som hände dem tidigare, i Alaska. Är det verkligen en varg som dödat en lokalbo, eller vem är det?
Fri kärlek av Tess Hadley
1967. Medan London vaknar till liv av den nya ungdomsrevolutionen verkar förortsfamiljen Fischer tillhöra en äldre värld av konventionell stabilitet: den vackra och plikttrogna hemmafrun Phyllis är gift med Roger, en hängiven pappa med en karriär i utrikesdepartementet.
Men när en gammal väns tjugoåriga son kommer hem till familjen en varm sommarkväll och kysser Phyllis i den mörka trädgården efter middagen, händer något inom henne. I detta uppvaknande gör Phyllis ett val som går emot alla förväntningar på henne som hustru och mamma. Tessa Hadley utforskar sina karaktärers inre världar.
Världens viktigaste trädgård av Mariette Glodeck
Med hjälp av en bit jord kan du förändra planeten du bor på, på marken eller balkongen. Odling är en av Sveriges mest populära hobbies. Den odlade naturen är en viktig oas för både växter och djur och din trädgård är en viktig pusselbit i det urbana ekosystemet. Små tips om hur du kan öka din trädgårds ekotjänst.
Tips på vårnyheter från Jenny
Smärtans imperium av Patrick Radden Keefe
Opioidkrisen i USA har hittills skördat en halv miljon offer. Det största och mest aggressivt marknadsförda läkemedlet bland opioder är Oxycontin, en smärtstillande tablett som gjort familjen Sackler till en av de rikaste i världen. Den prisbelönade journalisten Radden Keefe berättar här hur detta smärtans imperium växte fram. Radden Keefe skrev för två år sedan Säg inget, en reportagebok om konflikten på Nordirland, som för mig var det årets starkaste läsupplevelse.
Går genom klart vatten i en svartmålad pool av Cookie Mueller
Jag blev så glad när jag läste att den färgstarka Cookie Mueller äntligen kommer att översättas till svenska. Mueller var en livskonstnär, skådespelare och författare som skrev om sitt eget liv. I korta nedslag får vi ta del av bisarra, galna, roliga men även mörka äventyr som inkluderar alltifrån att nästan bli offrad i en rit utförd av en kalifornisk satanistkult till hennes medverkan i kultregissören John Waters milt sagt okonventionella filminspelningar. Tyvärr dog hon alldeles för tidigt vid 40 års ålder 1989, men Muellers korta liv rymmer mer än vad vi andra dödliga skulle kunna drömma om.
Lyckans gåta av Carl-Johan Malmberg.
Jag har precis läst ut femte delen av Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. När jag läst de återstående två delarna ska jag med glädje dyka ner i Malmbergs utforskning av Prousts mästerverk.
Vargarna från Evighetens skog av Karl-Ove Knausgård
Efterlängtad fortsättning av Morgonstjärnan. Jag hoppas på samma suggestiva apokalypsstämning som i förra romanen. Denna gång utspelar sig romanen på två tidsplan, Norge under året 1986 samt Ryssland trettio år senare. Vi kommer att få stifta bekantskap med den märkliga ryska filosofin kosmismen, som anser att döden är ett misstag som bör övervinnas. Jag gissar att Knausgård kommer att fortsätta undersöka gränslandet mellan levande och döda.
Kvinnor som pratar av Miriam Toews
Denna kritikerrosade roman bygger på verkliga händelser. Den utspelar sig i en församling i Bolivia bestående av mennoniter, ett kristet samfund vars mest kända gren är amishrörelsen. Under 2005 till 2009 utsattes många kvinnor i församlingen för övergrepp och våldtäkter och i Kvinnor som pratar utforskar Toews (som själv levt som mennonit) vad som händer då förövarna i församlingen avslöjats. Det beslutas att kvinnorna som kollektiv ska utdöma straffet. Grupptryck, den isolerade stämningen, hämndkänslor och den kristna förlåtelsen är alla faktorer i den kommande domen.
Helén ger tips på vårens läsning
Att äntligen få en bok i handen som man har väntat och längtat efter och att sedan få sätta sig i lugn och ro för att avnjuta den är det bästa jag vet. Här kommer några boktips som jag går och väntar på nu under våren.
Arabella av Sara Smedberg
Först ut är Arabella av Sara Smedberg. Detta är första delen i en ny serie som heter Sidensystrar som utspelar sig i Stockholm under tidigt 1800-tal. Modern historisk romance för alla som läst Julia Quinnböckerna.
Landsvägarnas drottning av Karin Janson
Karin Jansons böcker som präglas av landsbygd, romantik och härliga persongalleri har nu skrivit en ny serie efter Byvalla. Serien heter BH-bussen och i första delen Landsvägarnas drottning får vi träffa Annie som klarat sig igenom bröstcancer. Hon vill ta reda på vad hon vill med livet samtidigt som hon förälskar sig i en gammal Scania buss. Hon ger sig ut på landsvägarna för att sälja underkläder. Vi får följa med och vad som helst kan hända.
Efter regn av Lucy Dillon
Ännu en bok av feelgoodstjärnan Lucy Dillon har precis släppts. Den heter Efter regn och är fristående. Tara Hunter är terapeut och som sällskap hemma har hon en katt. Resten av livet med familj och pojkvän är trassligt. Dock får Tara ta tag i sitt liv när Dr David Dalloway, en ny rådgivare dyker upp på jobbet. Mycket hopp, liv och starka känslor utlovas.
Natriumklorid av Jussi Adler-Olsen
Lite mord och spänning får man ha också. Jussi Adler-Olsen släpper del 9 i serien om Avdelningen Q med boktiteln Natriumklorid. Ett självmord leder vidare till ett olöst fall från 1988. Carl med sitt gäng får sätta alla sina resurser på att avslöja en mördare som har en unik förmåga att dölja sina mord. Allt under press från Corona pandemin.
Gabriella Ullberg Westin
Avslutningsvis får vi träffa Rokka i Hudiksvall som från sin ungdom var bad guy och nu är en mycket kompetent polis som snart ska bli pappa. Serien heter Morden i Hudiksvall av författaren Gabrielle Ullberg-Westin. Nu i del 8 som heter Mörkret under ytan försvinner polischefen Carl Lindroth spårlöst och återfinns torterad till döds. Då han har varit en fadersfigur för Rokka blir det extra jobbigt. En deckare med många olika spår att gå på. Att vi även får följa Rokka mycket privat gör att jag älskar serien ännu mer.
Länk till serien Morden i Hudiksvall
Är du intresserad av att låna Mörkret under ytan skicka ett inköpsförslag