Semesterläsning

Boktips

Detransition, baby av Torrey Peters  

Transkvinna Reese är fast i en ond spiral. Hon har destruktiva relationer med gifta män och är olycklig kär i sitt ex Amy. Amy har genomgått en detransition och lever åter som man, Ames. Ames saknar också Reese, men har andra, mer överhängande, bekymmer. Trots år av hormonbehandlingar har han lyckats göra sin chef, Katrina, gravid. Ames möter Reese igen och slås av tanken att han, Reese och Katrina skulle kunna bilda en annan sorts familj där Ames slipper ta på sig en traditionell papparoll.  

En minst sagt annorlunda roman om vänskap och familjebildning.  

  

Himlastormande av Karolina Bång  

En ny tecknad serie av Karolina Bång. Himlastormande är en relationsroman om att ha relationer utanför normerna men de flesta bör kunna känna igen sig i skildringen av relationernas emotionella berg- och dalbana. Om att bli himlastormande kär, få fjärilar i magen och åka emotionell berg-och-dal-bana och här handlar det dessutom om flersamhet, inte tvåsamhet! 

 

Unge Mungo av Douglas Stuart  

Det tog lång tid innan något förlag ville ge ut Douglas Stuart roman Shuggie Bain, men sedan tog boken världen med storm. Nu är vinnaren av 2020 års Bookerpris tillbaka med en ny roman. Unge Mungo utspelar sig precis som debuten i Glasgow. Mungo och James borde inte vara vänner. I en stad där protestanter och katoliker håller sig på varsin kant är de två tonåringarnas känslor för varandra helt otillåtna, och drömmen om att fly krockar ständigt med skräcken för att bli upptäckt. Unge Mungo är en gripande uppväxtskildring, en berättelse om maskulinitetens gränser och om farorna med att älska någon för mycket.  

  

Är det barnen, baby  av Kristoffer Folkhammar

Precis som i Detransition, baby utforskar Kristoffer Folkhammar i Är det barnen, baby? andra familjekonstellationer än den traditionella kärnfamiljen. Huvudpersonen får genom insemination dottern Sandra tillsammans med vännen Julia. Samtidigt som han och Julia försöker skapa en fungerande vardag tillsammans som föräldrar men icke älskande, tampas huvudpersonen med sitt kärleksliv. Där slits han mellan den före detta men fortfarande närvarande älskaren Jeremie och nya pojkvännen Alexander. Genom brev till en vän skriver huvudpersonen fram sitt liv, vad som varit och vad som skall komma. Är det barnen baby ger en unik inblick i att leva som stjärnfamilj, där mycket är likt det som kärnfamiljen går igenom, men där mycket också är väldigt annorlunda. 

Vill du att vi köper in Är det barnen, baby. Lämna ett inköpsförslag

  

Jag kom inte ut – jag blev mig själv av Ann-Christine Ruuth 

Ann-Christine Ruuth föddes på 1950-talet, fick namnet Åke och växte upp i en kyrklig småländsk familj. Tidigt kände Åke sig annorlunda, avvikande, men det fanns ingenting i hans värld, vare sig inom honom själv eller i omgivningen, där det kunde speglas eller ta plats. Han fick bära på en längtan som trängde sig på för att hitta vägar ut. Vem var han, kyrkoherden och trebarnspappan, och vad behövde han för att bli hel? Länge hade han inte ens ord för det. Till slut fick det bära eller brista. 2010 blev hon sig själv, 58 år gammal. Ann-Christine Ruuths liv har tidigare skildrats Min pappa Ann-Christine av dottern Ester Roxberg och filmen Min pappa Marianne med Rolf Lassgård i huvudrollen. Först nu berättar hon sin egen historia. 

Böcker om böcker är väl aldrig fel… Mia har valt 5 stycken.

Trots att jag spenderar dagarna i ett bibliotek får jag inte nog av att läsa om böcker och hur fantastiskt mycket de kan betyda.

Hemligheternas bibliotek av Janet Skeslien Charles

Bibliotekarien i Auschwitz av Antonio Iturbe

Midnattsbiblioteket av Matt Haig

I hjärtats bibliotek av Patrick Phaedra

Sju sorters människor du träffar på i en bokhandel av Shaun Bythell

Språk