För pedagoger
Pedagoger inom förskola är välkomna att besöka biblioteket med sin barngrupp. Vi kan i mån av tid erbjuda visningar av biblioteket. Vi vill att ni bokar ert besök senast 2 veckor i förväg.
Vill ni att vi ska medverka på föräldramöten eller personalmöten? Kontakta ditt bibliotek så bokar vi i mån av tid.
Skaffa lånekort

Lånekort för institutioner
Verksamheter som förskola, fritidsverksamhet, BVC, daglig verksamhet, äldreboende med mera kan få ett lånekort att använda till sin institution.
Kontakta biblioteket för att skaffa ett institutionskort.
Många språk
I Varberg finns det många barn som talar andra språk än svenska. På Varbergs Bibliotek kan du låna böcker de nationella minoritetsspråken: finska, samiska, romani chib, jiddisch och meänkieli. Vi har även böcker på engelska, tyska, franska, spanska, italienska, kinesiska, thailändska, ryska, persiska, dari, pashto, somaliska, bosniska, serbiska, kroatiska, danska, norska, rumänska, grekiska, polska, arabiska, turkiska, tigrinja, kurdiska och albanska.
Fråga gärna bibliotekets personal om du vill veta mer eller om du inte hittar det språk du söker.
Läsa på annat sätt
Legimus
Har du en läsnedsättning på grund av synnedsättning, dyslexi, ADHD eller annan funktionsnedsättning, har du möjlighet att lyssna på böcker via Legimus.
Legimus är Myndigheten för tillgängliga mediers, MTM:s, bibliotek. På deras hemsida kan du söka efter och låna böcker. Böckerna kan du ladda ner eller lyssna på strömmande på din dator, mobiltelefon, eller surfplatta. Inloggningsuppgifter och hjälp att komma igång får du av din skolbibliotekarie eller ditt bibliotek.
Vill du låna punktskriftsböcker kontaktar du Legimus direkt.
Äppelhyllan
I Varbergs kommun hittar du Äppelhyllan på Varbergs stadsbibliotek. På Äppelhyllan finns det olika slags media för och om barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, tillfälliga som livslånga. Äppelhyllan innehåller också en hylla för dig som förälder eller närstående vuxen med böcker som kan inspirera, tipsa och stödja.
På Äppelhyllan kan du även hitta mycket annat. Exempelvis böcker med teckenspråk, TAKK, pictogram och bliss. Det finns taktila böcker, böcker med ljudeffekter och enkla berättelser med tydliga bilder. Men också böcker som främjar barnets språkutveckling, grammatik och ordförråd.