Boktips för barn

Natur

Boktips

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är portletresources.jpg

Robotdrakens hämnd av Adam Blade

Några av oss kanske minns hur Tom slogs mot otaliga bestar i Beast Quest-serien för några år sedan. Här är en första boken i ny serie, Space Wars, av samma skapare. Den nya serien har många likheter med, men även vissa skillnader mot sin föregångare.

I Space Wars befinner vi oss på rymdstationen Avantien1. Dit har de överlevande invånarna flyttat efter att deras hemplanet förintats. Hur det gick till är det ingen som exakt kan svara på, men det lär ha varit ett misslyckat experiment som samtidigt skapade ett svart hål. Ett hål där inget kan överleva.

Harry förlorade båda sina föräldrar i experimentet. Nu bor han istället med chefsingenjören Zo Harkman och får lära sig tekniken ombord. Han blir ibland övermodig och tar risker, och råkar därför ibland i knipa.

Förutom ingenjörer finns en hel del stridspiloter på rymdstationen. De flesta av Harrys jämnåriga utbildas till att bli det. De retar ofta Harry, dels för att han är föräldralös, dels för att hans ena arm är en robotarm.

När en mystisk varelse dyker upp i närheten av det svarta hålet och hotar rymdstationen behöver alla hjälpas åt att försvara det hem de har kvar. Kommer de lyckas med det? Och om varelsen verkligen kom ifrån det svarta hålet, betyder det att flera kan ha överlevt där?

Detta är början på en serie där åtminstone fyra delar är planerade. Del 2, Monstret från mörkret, kommer på svenska i höst. Böckerna i Space Wars är något längre än de förra Beast Quest-böckerna, och inte fullt så fokuserade på att besegra monster, utan man får även ta del av livet på rymdstationen. Tyvärr är översättningen inte den bästa, och det finns en del avancerade ord för den tilltänkta målgruppen. Men det är trots det ett spännande rymdäventyr att uppslukas av!

Rekommenderas av Sofia Grubbström

Experimentet / Ingela Korsell, Daniel Thollin.

Experimentet av Ingela Korsell

Jag har läst en ny serie som heter Mutanterna och första delen heter Experimentet. Boken är skriven av Ingela Korsell och henne känner vi igen som en i författarduon som skrev den oerhört populära PAX-serien som kom för några år sedan. Som vi anar av serietiteln så kommer det att handla om något som har förändrats. Vad är det då som har förändrats?

13 år tillbaka i tiden var det en man vid namn Staffan Kruse, som var professor i strålningsvetenskap, som utförde experiment på unga studenter för att hitta en behandlingsmetod mot cancer. Det blev en stor skandal då allting gick fel och när dessa fem kvinnor blev gravida ett år senare, födda de alla barn med djurmutationer.

Boken börjar med att en kvinna föder barn och detta är Paula, Matteos mamma. När Matteo föds visar det sig att han har fladdermusvingar! Allt hålls hemligt och de enda som känner till detta är hans föräldrar Paula och Fredrik och den barnmorska, Kamala, som hjälpte till via telefon när födseln skedde hemma. Åren går och Matteo har inte lätt för att få kompisar, blir han rädd eller osäker börjar vingarna att träda fram och detta försöker Matteo undvika. På skolan blir han mobbad av Arvid. Nu ska han börja årskurs 6 på en ny skola och en del nya klasskompisar, men Arvid kommer att börja i samma klass…

Det som utspelar sig i boken sker under en väldigt kort period, det mesta sker under en dag. Samtidigt som Matteo tar sig hem från skolan blir Kamala slagen i huvudet och kidnappad. Kamala är inte längre barnmorska utan arbetar som forskningssjuksköterska. Hon bedriver en forskningsstudie och har undersökt de fem barnen genom åren, som alla är ovetande om varandra. När Kamala vaknar upp gör hon hemska upptäckter när hon kommer in i nästa rum. I rummet finns fem cylindrar och i ett av dem finns ett av mutantbarnen. Hon förstår av det hon ser i rummet att någon är ute efter de andra mutantbarnen. Kamala lyckas fly och får tag på de andra mutantbarnen. Nu möts de alla för första gången och för att klara sig måste de samarbeta. Vem är det som är ute efter dem och vill dem illa…?

Det är korta kapitel och berättelsen förs fram av både text och avsnitt med svartvita serieteckningar gjorda av Daniel Thollin. Det är lite skrämmande att läsa, men inte så man vill sluta läsa. Bilderna förtydligar det som sker och jag vill gärna som läsare få reda på hur det kommer att gå för dessa barn med sina djurmutationer.

Rekommenderad av Christina Viklund

 

Djupbäckens Hildur / Mia Jansson.

Djupbäckens Hildur av Mia Jansson 

Om du, precis som jag, gillar att läsa om troll och andra sagoväsen ska du välja Djupbäckens Hildur av Mia Jansson. Boken om Hildur är Mias första bok och hon har så länge hon kan minnas älskat att skriva och att vistas i naturen. Därför är det inte så konstigt att berättelsen om trollflickan Hildur utspelar sig i en magisk trollskog, där vi får möta flera olika sagoväsen. Hildurs bästa vän är bäckahästen Ursi. Han är vildsint och farlig för alla utom Hildur.  

Trollen har ett speciellt sätt att skaffa mat. De tillverkar glasskålar av sand från bäcken. Dessa skålar är magiska och fylls med mat och dryck till trollen. En dag går det inte att tillverka skålar och trollen är säkra på att det är MÄNNISKORNAS fel. Trollen avskyr människor och menar att allt dåligt som händer är deras fel. Nu bestämmer sig Hildur för att tillsammans med Ursi leta upp människorna som ställt till det så att sanden inte går att forma till glas längre och ställa allt tillrätta. Men färden blir inte som Hildur tänkt sig. Först av allt möter hon en människoflicka som heter Ylva. Trots att Hildur hatar människor kan hon inte säga nej när Ylva ber att få följa med. De ska börja med att söka upp Tuvalisa, en gammal trollkvinna som lever i skogen. Men av henne får de rådet att söka upp sjörået istället. Tuvalisa har andra bekymmer, sjönyponen har slutat växa och det beror på att ett människobarn har slutat tro på trollen. De måste söka upp barnet och för att veta att det är rätt barn ska de lägga en glimmersten i barnets hand. Om stenen börjar glimma är det rätt barn. Äventyret fortsätter och Ylva och Hildur möter förutom Tuvalisa och sjörået även maran och sagoberättaren Finn. De stöter också på en jätte och till slut den farliga Bjärven, en stor, arg varelse som man gör bäst i att gömma sig för. Hildur skadas i sammandrabbningen mellan Ursi och Bjärven och Ylva måste försöka skaffa hjälp.  

Ja, som ni förstår är det här en mycket spännande bok som man helt enkelt inte kan sluta läsa. Kommer Ylva och Hildur att lösa mysteriet med sanden och kommer de att hitta rätt människobarn? Kanske får vi också veta varför Hildur inte har någon svans? Hennes pappa har berättat att den huggits av i en olycka, men är det verkligen sant? Ännu konstigare blir det när Ylva berättar för Hildur att hon HAR en svans. Hur hänger allt egentligen ihop? Svaren på alla frågor får du om du läser den spännande fantasyberättelsen om Djupbäckens Hildur.  

Rekommenderas av Harriet Runevad

Akamella : andarnas rike / Lowe Aspviken ; illustrationer av Peter Bergting.

Akamella: andarnas rike av Lowe Aspviken

Denna berättelse utspelar sig under första världskriget. Gustava och hennes bror Georg har alltid stått varandra nära. De har två yngre systrar och en mamma och en pappa. Föräldrarna kommer båda ifrån Tornedalen men familjen har bott i Stockholm sedan barnen föddes. Georg är äldst med sina 13 år och Gustava är 11. Det är svåra tider med krig och det är ont om mat och pengar.

Barnen har alltid fått höra sagor om väsen, andar och spöken från mammas och pappas hemtrakter i Torne­dalen. Det är otäcka och samtidigt spännande berättelser om bland annat manalaiset som kan göra sig osynliga och som bor i underjorden. Pappan blundar alltid när han berättar och han säger att folk som har sett dem tycker att de ser ut som människor fast de är mindre till växten. Och att de alltid har röda kläder.

Georg måste sluta skolan som han älskar. De har det så fattigt att han måste följa med sin pappa på tågen och arbeta där. Han är samtidigt glad för tåget går till Tornedalen. Men så händer en olycka och Georg försvinner. Människor letar i flera dagar utan att hitta honom. Alla tror att han är död. Gustava tror att han är vid liv och beslutar sig för att ta broderns plats på tåget norrut för att leta rätt på honom. Nu börjar en spännande och otäck jakt där det verkar som att någon eller flera försöker stoppa henne. Är kanske spökberättelserna inte bara sagor? Kanske finns de osynliga på riktigt?

Ett spännande och farligt äventyr med fina och kusliga bilder av Peter Bergting…

I slutet av boken finner du ett efterord där du kan läsa att en del av det som berättas om faktiskt är sant!

Jag tipsade även om Lowe Aspvikens första bok här som heter Den hemliga resan. Kan verkligen rekommendera båda böckerna om du gillar spänning, äventyr och spöken.

Rekommenderas av Ulrika Tennberg

Sillen får ett syskon / Anna Ehring, Moa Graaf.

Sillen får ett syskon av Anna Ehring

En underbar bok om sommar och lediga dagar ihop med farfar och att vänta med spänning på ett småsyskon som ska födas . Sillen får ett syskon är den första i en serie, av Anna Ehring, Sillen börjar skolan och Sillen och alla djuren finns är nummer två och tre.

Sillen är sex år och är på besök hos sin farfar. Farfar har en get som heter Maggan. Hon vill äta det mesta – farfars tidning, kräm med mjölk, Sillens mössa som håller Sillens tankar på plats. Hos farfar får han gå i pyjamas hela dagen om han vill. Det är blandade känslor hos Sillen hur det är att bli storebror.

Undrar om mamma och pappa kommer att tycka mer om bebisen än om honom? Och hur länge är egentligen snart?

De går och badar och ser en färja som tutar. Farfar leker båt. Sillen klär ut sig och leker jätterik kung. Det går rätt bra att vänta.

Rekommenderas av Ylva Lyshag

Modigast i världen / Malin och Alexander Karim ; illustrationer av Andrea Femerstrand. Rikast i världen

Modigast i världen och Rikast i världen

av Alexander och Malin Karim

Hur är man om man är modig? Och hur blir man rikast i världen? Det handlar dessa roliga och tänkvärda äventyrsberättelser om.

Modigast i världen
Alba bor med sin pappa och sina fem vilda syskon i en liten by på en ö. Hennes mamma, Singdo-Misses, drunknade när Alba var liten och sen dess har hon varit lite ängslig över att även pappa Louie ska försvinna. Hon är även rädd för flugor, maskar, skuggor, ja i stort sett nästan allt.
En dag, till följd av en liten olycka, tvingas pappan ge sig av för att söka arbete till sjöss. Han hinner knappt ge sig av innan en storm drabbar byn och Albas alla syskon försvinner. Alba inser att hon måste leta upp och hämta sin pappa innan han hinner ta sig till stan och ge sig ut på havet.
Till hjälp har hon sin hungriga get Yanko. De ger sig ut på en farofylld resa tvärs över ön. Genom djungeln, en öken, över sjön och inte minst måste de klara sig i den stora och förvirrande staden.
Huvudpersonen Alba är snäll, vill bara sin familjs och byns bästa, men hon är väldigt rädd av sig. Kommer hon ändå kunna göra det som krävs? Hennes pappa har sagt att det är som en lampa i bröstet som tänds när man är modig, men kommer Alba någonsin känna av den?

Rikast i världen
Detta är uppföljaren till modigast i världen, men det går att läsa denna även utan att ha läst föregångaren.
När denna bok börjar har Alba och Yanko kommit hem igen. Albas syskon är återfunna men stormen har förstört alla hus och byggnader. Men när de ska byggas upp igen är det som om byborna glömt hur man hjälps åt. I stället stjäl de av varandra för att bygga upp sina egna hus först.
När Alba hittar en skattkarta blir det en kapplöpning där alla bybor försöker komma först. Alba och hennes vänner skyndar sig. Om de blir först ska de se till att skatten delas rättvist och alla kan bli sams igen. Men vägen till skatten är inte lätt. Förutom de utmaningar de stöter på är frågan om de själva kommer lyckas hålla sams hela vägen.

/Sofia

Disablotet på valborg / Madeleine Bäck, Robert Vallmark.

Disablotet på valborg av Madeleine Bäck

Detta är en helt ny serie för barn i mellanstadieåldern som gillar att bli skrämda! Serien heter De seende och när man har läst boken förstår man varför. En annan sak är att den är lättläst, väldigt korta kapitel, svartvita illustrationer gjorda av Robert Vallmark och man kommer snabbt in i hemskheterna. 

Tvillingsyskonen Albin och Lucia flyttar med sin familj från Stockholm till den lilla orten Disaberg. Lucia är inte alls intresserad av att flytta från Stockholm och alla kompisar, men mamma Carmen har fått nytt jobb och mamma Ella kommer att få mer plats för att jobba med sin konst. Albin är överlycklig för flytten, för nu kommer han att komma undan mobbarna på förra skolan och att han äntligen kommer få ett eget rum. 

De blir snabbt inbjudna till valborgsfirandet av sin nya granne Siv, en gammal tant med väldigt kalla ögon enligt Lucia, som tycker det är något skumt med Siv... För det är något speciellt med att fira valborg i detta samhälle. Alla måste vara där! När firandet går av stapeln visar det sig att alla bär otäcka masker över ansiktet, som om det inte vore någonting. Kommunens chef Jemma hälsar alla välkomna till firandet och börjar prata om att välkomna vårens ljus och att stänga till om mörkret, för på valborg smyger det okända nära. Alla samlas i en stor ring, hand i hand och Jemma börjar ropa ut frågor som Disaborna svarar på. Helt plötsligt spricker marken och ingen verkar lägga märke till detta mer än Lucia. Vad är det som sker i denna lilla ort långt inne i den djupa skogen? 

Rekommenderad av Christina Viklund 

 

Hajtänder / Anna Woltz ; med illustrationer av Maartje Kuiper ; översättning av Olov Hyllienmark.

 

Hajtänder av Anna Woltz

Hajtänder av Anna Woltz… alltså vilken bok, jag blev helt tagen. Från första till sista sidan så håller boken mig i sitt grepp. Atlanta är 11 år och har bestämt sig för att cykla runt sjön IJsselmeer men just som hon startat krockar hon med Finley. Det här blir starten dels på cykeläventyret men också på en vänskap mellan Atlanta och Finley. Båda känner att de måste göra något viktigt men av olika anledningar. Atlanta vill cykla de 36 milen runt sjön för att visa att hon bryr sig om sin sjuka mamma och Finley vill bort från sin mamma för att hon inte bryr sig om honom längre.

 I sju månader har Atlantas mamma fått behandling mot bröstcancer och nu ska familjen snart få veta om mamma kommer att bli frisk. Atlanta har räknat ut att om hon håller en hög och jämn fart så hinner hon runt sjön på en dag och en natt för dagen därpå ska familjen få besked av mammas läkare.  

Finley vet inte vart han ska ta vägen. Allt han vet är att han inte kan bo kvar hemma efter att hans mamma sagt att hon ångrar att hon fick barn. Visserligen var hon arg när hon sa det men Finley vet att hon menade det. Han har ingen mat och ingen packning, bara ett par lyckobringande hajtänder som han tagit från sin mamma. Så med Atlanta matsäck och Finleys hajtänder i bagaget ger de sig ut på sin cykelfärd.

Färden är förstås spännande och ganska dramatisk då det visar sig vara mycket svårare och jobbigare än de trott att cykla så många mil. Men färden är också en personlig resa för de båda. De lär känna varandra och berättar efterhand sina historier och det är det här som gör boken så otroligt läsvärd. Man vill gärna veta om de kommer att orka cykla hela vägen men man vill också veta hur det kommer att gå för Atlantas mamma och om Finley kommer att försonas med sin mamma. Man vill förstås också gärna veta om Atlanta och Finley  kommer att fortsätta vara vänner även efter resans slut. Perfekt läsning för den som gillar relationer och äventyr. Läsålder från 9 år.  

Rekommenderas av Harriet Runevad

Rädda sköldpaddorna! / skriven av Jen Marlin ; illustrerad av Izzy Burton ; översatt av Sofia Lindelöf.

 

Rädda sköldpaddorna av Jen Marlin

Boken handlar om Max som ska ut och segla med sin farfar som de brukar göra varje sommar. Precis innan de ska ge sig iväg upptäcker Max en flicka på stranden som får sin glass stulen av en fiskmås. Max är snäll och erbjuder henne en av sina egna glassar och de börjar att prata med varandra. Det visar sig att Sofia som flickan heter är lika intresserad av djur som Max är. Hennes mamma är veterinär och hon har berättat om havssköldpaddorna för Sofia som är utrotningshotade.

Max väntar in sin farfar som alldeles strax är klar med båten men innan det så hinner han och Sofia upptäcka en övergiven segelbåt. Båten verkar vara i dåligt skick men ombord på den sitter fiskmåsen som stal Sofias glass. Fågeln har en snara runt ena foten och Sofia tar bort den.

Plötsligt kränger båten till och nu har Max och Sofia seglat iväg ut till havs med segelbåten som nu verkar vara som ny. Den första resan tar dem till Hawaii och till de hotade havssköldpaddorna.

Längst bak i boken finns fakta om bland annat havssköldpaddor och hur vi kan göra för att hjälpa till.

En lättläst, magisk, intressant och spännande bok för yngre läsare som bryr sig om djur och natur. Det kommer fler delar i serien om Stormseglarna, håll utkik!

Rekommenderas av Ulrika Tennberg

Min längtan kvar : dikter om kärlek - tappad och hittad / Mårten Melin ; inlageillustrationer: Eva Lindeberg.

Min längtan kvar av Mårten Melin

Den här veckan har vi poesivecka i Varberg, därför vill jag ge exempel på Mårten Melins Min längtan kvar.

Han skriver jättefina (kärleks-)dikter för barn och unga. Här är exempel på en:

mina revben

är ett fängelse

som håller hjärtat

på plats

Här kommer nästa:

saker och ting

kan förändras

men det här

kan ingen ändra på

det spelar ingen roll

hur många

som kommer sedan

det här kommer alltid att vara

min första kyss

/Ylva Lyshag

  Glasfågelns grav / Katarina Genar.

Glasfågelns grav av Katarina Genar

Jag blev verkligen glad när jag såg Katarina Genars senaste bok Glasfågelns grav. Tror jag har läst de flesta av hennes böcker och jag älskar känslan av mystik och magi som finns i hennes berättelser. I Glasfågelns grav, precis som i flera andra av hennes böcker, förflyttas vi mellan dåtid och nutid.  

Allt börjar med att Tyra och hennes familj flyttar ut på landet till ett område som heter Idyllen. Tyra är inte så förtjust, hon trivdes med att bo i stan. Nu måste hon åka buss varje dag när hon ska till skolan och det är krångligt så fort hon vill träffa en kompis.  

I området har det funnits ett gammalt glasbruk och en dag hittar Tyra en liten röd glasfågel i jorden. Glasfågeln känns magisk och efter ett tag börjar Tyra få konstiga drömmar om en liten pojke. Det känns som om fågeln vill berätta något för Tyra och att den behöver Tyras hjälp. Hon får också kontakt med Hulda som bor på äldreboendet. De blir vänner och när Hulda efterhand berättar sin historia för Tyra förstår hon plötsligt hur allt hänger ihop med Hulda, den lilla pojken i drömmen och glasfågeln.  

Genar har skapat en härligt mystisk och spännande historia där Huldas sorgliga berättelse om sin lillebror Knut är i centrum men den handlar också om vänskap. Tyras vänskap med bästa kompisen Nour och Eddie, den nya killen i klassen, är förstås viktig men vänskapen med Hulda får också stor betydelse för Tyra. Jag blir rörd när jag läser om Tyra och Huldas vänskap. Genar skildrar vänskapen mellan olika generationer så fint och jag önskar att alla hade en äldre person i sin närhet att dela tankar och funderingar med.  

Glasfågelns grav ingår i serien Bortom tid och rum en serie i sju delar där alla kan läsas fristående. De andra böckerna i serien heter En hemlig vän, Pensionat Vidablicks gåta, Den magiska kappan, Röda spår, Silvervinges hemlighet och Spökflickan. Jag rekommenderar dem varmt till barn i mellanåldern som tycker om vackra och vemodiga berättelser fyllda med spänning och magi.  

Rekommenderad av Harriet Runevad

Toomi och den lilla plangneten

 

Toomi och den lilla plangneten av Eva Susso

Toomi bor med sin familj; hon har en mamma, pappa, storebror och storasyster. Katten Jack ingår också i familjen och han är oftast där Toomi är. Byn där de bor kallas för Tippen och det beror på att det varje dag kommer stora lastbilar från stan och dumpar skrot. Men snart finns ingen plats kvar att dumpa på.

En dag kommer Phil springande o berättar att han såg något ramla ner från himlen. Phil är en lång man med peruk som ofta byter skor. Han såg en bit av den Blå Himlen när den där saken föll ned. Toomi skakar på huvudet och säger att det inte finns någon blå himmel längre, den försvann för länge sedan. Det enda man ser är smogen som ligger som ett grågult lock över Tippen. Phil säger bestämt att han tror att det var en Plangnet som ramlade ned. Toomi vet inte vad en Plangnet är men hon bestämmer sig för att hjälpa Phil att leta efter den.

Det blir katten Jack som först hittar Plangneten som ser ut som en grå badboll. Och när Toomi rör vid den svävar den upp en bit ovanför marken och blir alldeles klarblå. Men sedan skiftar den över till en grå färg igen och Toomi är rädd att den ska dö. Hon och Phil bär in den i en lada där den kan vara ostörd. Plötsligt öppnas en glipa i Plangneten och ut kommer en liten blek figur med en vit flagga som den viftar med. ”Mig utomjording” säger den, ”mig be om hjälp”…

Ja det är bråttom nu för Toomi och alla de som bor på Tippen. Utomjordingen har sagt att människorna förgiftar luften och att de måste sluta med det.

En spännande bok för lite yngre läsare med ett väldigt aktuellt tema: klimatförändring.

En bok att diskutera kring, funkar som högläsning och en bok som en kan läsa själv. Rekommenderas varmt!

Ulrika Tennberg

Nattkorpen / Johan Rundberg.

 

Nattkorpen av Johan Rundberg

Nattkorpen är den första delen i en tredelad serie om Månvind och Hoff, en trilogi om hur det var att leva i de lägre samhällsskikten i Stockholm på 1880-talet. Boken vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2021. De två följande heter Tjuvdrottningen och Dödsängeln. Nattkorpen är superspännande!

Mika är 11 år och föräldralös och bor på allmänna barnhuset mitt i Stockholm. För att överleva det hårda barnhemslivet har hon utvecklat sitt sinne att överleva och se detaljer. Eftersom hon kan läsa får hon inte gå i skolan utan får arbeta. Hennes tillvaro är hård, det är en kall vinter i Stockholm och det är svårt att få tag i ved och det är ont om mat på barnhemmet.

En snöig och kall natt i sovsalen knackar det på dörren. En pojke räcker över ett bylte i famnen på Mika. En alldeles nyfödd baby kikar fram under tyget.

Vad är det för ett barn? Senare när Mika får tillgång till några dokument på barnhemmet förstår hon.

Mika får hjälpa detektiven Valdemar Hoff i hans arbete med att hitta mördaren som har dödat fyra personer och som kallas Nattkorpen. De tror att han är död, men är han verkligen det?

Språket och berättelsen och miljöskildringen och tempot är helt i min smak. Den är spännande och håller högt tempo och man vill bara läsa vidare så fort man får en ledig stund!

Rekommenderad av Ylva Lyshag

Slicka inte på boken : den är full av baciller / Idan Ben-Barak och Julian Frost ; elektronmikroskopbilder av Linnea Rundgren ; översättning: Helen Rundgren.

Slicka inte på boken av Idan Ben-Barak

Här är en helt underbar bok att läsa högt för ett gäng små nyfikna barn i förskoleåldern! Det är en faktabok som handlar om mikroorganismer och vi får lära känna Mini som är så liten, så liten att vi inte ser hen. Men hade vi haft ett mikroskop hade vi sett hen.

Vi som läsare får hjälpa Mini att komma ut på ett äventyr till bland annat våra tänder, huden och kläder. På sitt äventyr träffar vi på andra bakterier som är kompisar till Mini och får riktiga närbilder av t.ex. hur en tand ser ut. Tittar man på bilden i boken förstår man varför man måste borsta tänderna! Det är spännande och lärorikt och alla som sitter och lyssnar när man läser högt är med på resan, då boken säger till vad man ska göra. Det blir en massa utrop från barnen i form av oj och blä under högläsningens gång!

Rekommenderad av Christina Viklund.

 

Den gåtfulla ön

Den gåtfulla ön av Ann-Charlotte Persson

 

Jag har tidigare läst och gillat Ann-Charlotte Perssons böcker så därför var jag förväntansfull när jag började läsa Den gåtfulla ön som är en fristående fortsättning på Den gåtfulla fyren. 

I den första boken lär vi känna huvudpersonerna Sam och Ester. De träffas första gången på sommarlovet ute på Stora Karlsö, en liten ö nära Gotland. Då hade hon fått veta att Gerard, som bodde i fyren faktiskt var hennes morfar. Nu är det vinter och de ska fira jul tillsammans med Gerard i fyren på ön. Redan första dagen händer något märkligt. När de fikar på ett café är det en gammal dam som stirrar på Ester som hon sett ett spöke och säger “Mitt lilla barn. Vad du är lik henne”.  Innan damen lämnar cafét säger hon “Berget, jungfruhålet”. Ester fattar ingenting och hon vet inte vem damen är men hon tycker att händelsen känns lite obehaglig….

Ester har verkligen längtat efter att få träffa Gerard igen för hon vill lära känna sin morfar och vill veta mer om honom. Men när de kommer till fyren är inte Gerard där och tar emot dem som de bestämt. Till råga på allt är en storm på väg in och det som till en början skulle bli ett mysigt julfirande utvecklas till något väldigt obehagligt. När inte Gerard dyker upp går de ut och börja leta efter honom men när de söker runt på ön hittar de istället en ung man som ramlat och skadat foten. Det visar sig att mannen utfört ett rån tillsammans med ett par kompisar och bestämt sig för att gömma sig på ön. Gerard upptäckte dem och försökte hindra dem från att bryta sig in i fyren. Efter den händelsen är Gerard spårlöst borta. Ester och Sam inser att de måste hitta Gerard innan det är för sent. Det är kallt ute och stormen kommer allt närmare…. 

Den gåtfulla ön är spännande från första till sista sidan. Ann-Charlott kan definitivt konsten att fånga mig som läsare och få mig att vilja läsa vidare för att få veta hur det slutar. Jag hoppas att det kommer fler spännande böcker av den här författaren.  

 

Rekommenderad av Harriet Runevad

Grim / Sara Bergmark Elfgren.

Grim av Sara Bergmark Elfgren

18-åriga Kasper får genom en slump sitt absoluta drömjobb på Gröna Lund. Han hade sökt House of Demons som första alternativ men hamnat på Attraktion. House of Demons är spökhuset där de som jobbar helt enkelt ska skrämma skiten ur besökarna. Så i personalmatsalen på Grönan stöter han på en tjej som av en händelse råkar ha en tatuering av Dark Cruelty på armen. Det är hans pappas gamla band som Iris, som tjejen heter, har som tatuering. Kasper berättar att det är hans pappas band och Iris blir helt starstruck. Iris som är enhetsansvarig på House, som de kallar det, ser till att Kasper får börja där istället.

Det är något märkligt med hans pappas band vars sångare Grim dog under mystiska omständigheter på 1980-talet. De hade precis gett ut sin legendariska ep Ancient Bloodlust då han försvann. Det går rykten om att han hittades i en tunnel under jorden, andra säger att han blev mördad…Kasper känner inte till alla detaljer men han vet att Grim och hans pappa stod väldigt nära varandra. Grim bodde under en längre tid hemma i Håkans pojkrum. Efter Grims död lades bandet ned och Håkan började spela med ett annat band och träffade Anja. Så småningom föddes Kasper, han döptes efter Grim som egentligen hette Kasper Johansson.

Boken utspelas både i nutid och under 1980-talet och den är både otäck och spännande. Kasper själv lider av psykisk ohälsa och tampas med sina egna inre tankar och är inte så social. Men han är ändå nyfiken på vad som egentligen hände med Grim.

Grim är en fristående berättelse men utspelar sig i samma tidsanda som Sara Bergmark Elfgrens förra bok Norra Latin ifrån 2017.

Gillar du skräck, spänning och mystik så är detta boken för dig som är från 12 år och uppåt. Jag tyckte mycket om den så den passar vuxna läsare också…

Rekommenderad av Ulrika Tenngren.

Jobbiga tjejer / en bok av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson ; illustrationer och handtextning: Stina Wirsén.

Jobbiga tjejer av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Det här är nummer två i en trilogi av böcker och det här är uppföljaren till Fula tjejer. Där gick Jasmine, Eleni och Tilde ihop för att stoppa det taskiga instagramkontot Fula Tjejer. Böckerna är en bra spegling av skolan och tjafset som blir, tycker jag.

Boken börjar med att Eleni står utanför Abbes hus. En gång var hon intresserad av honom, men sedan visade det sig det att han låg bakom ett kränkande instagaramkonto. Abbe fick byta skola, men nu är han tillbaka igen. Sedan tjejerna avslöjade vem som låg bakom det taskiga kontot har killarna blivit mer och mer aggressiva. Tilde tycker att man knappt kan säga Hej innan killarna tycker att man tar för mycket plats. Nu ska de ha ett projekt om jämställdhet i skolan. Det uppskattas av tjejerna men inte av killarna…

Alla är lite chockade av att gympasalen på Frejaskolan har brunnit ner. Det är dessutom en anlagd brand, kommer de fram till. Men vem bränner ner en hel gympasal?

Eleni råkar vara ute och vara nära gympasalen med sin hund alldeles innan branden börjar och någon har tagit ett kort på henne och lagt ut på Gnestas konto på Facebook. Genast börjar rykten florera. Hon får hjälp av sin pappa att försvara sig på Facebook.

På skolan har de uppmärksammat vad som har hänt på Gnestakontot. Genast går killarna igång och attackerar Eleni. Hemma hos Tilde frågar hon sin brorsa om polisen förhört honom eftersom han var med i laget som var de sista som tränade innan branden startade. Till slut bestämmer sig Eleni, Tilde och Jasmine för att sanningen behöver komma fram.

Rekommenderad av Ylva Lyshag.

 

Nijko och den stora hemligheten / Jo Salmson, Yossra El Said.

Nijko och den stora hemligheten av Jo Salmson

Detta är den första boken i serien Odjuret i borgen, av Jo Salmson (Pseudonym för Catharina Wrååk). Hon har tidigare skrivit serier som Drakriddaren, Almandrarnas återkomst och Häxfolket. Och gillar men dem, så kommer man garanterat även tycka om denna. Den utspelar sig i ökenstaden Vinder. Staden omges av höga murar och i mitten ligger borgen, med sitt höga torn. I tornet bor odjuret. Ingen har sett det, men de vuxna brukar använda odjuret för att skrämma stadens barn när de är olydiga.

Vartannat år håller man en offerparad. Då går stadens alla 15-åringar med offergåvor till odjuret, och utför ett test. Klarar man det ses man som vuxen. När Nijkos storasyster Ihna skall gå i paraden blir Nijko snabbt varse att det är mycket som de vuxna inte berättat. Tornet och staden rymmer fler hemligheter än han någonsin kunnat ana.

Nästa del förväntas till våren 2022.

Rekommenderas av Sofia

 

Kungens grav / Östnäs, Neidestam.

Kungens grav av Elisabeth Östnäs

Detta är första delen i serien Asynja som utspelar sig under vikingatiden. Det är spännande, rått och blodigt, när vi får följa Disa som en morgon vaknar upp och hela hennes familj och by är utplånad. Vad har hänt?

Disa växer upp som kungadotter till en småkung som inte är intresserad av makt, utan vill helst leva i fred och leva gott av det som markerna ger. Disa har en tvillingbror som heter Odd och de två är bästa kompisar. En dag kommer det ett antal främmande krigare till deras by, för att titta på Odd då han är en kungason. Det är ingen som bryr sig om Disa eftersom hon är en flicka. Disa vill också bli en krigare, då hon tycker att hon är starkare och slåss bättre än Odd. På kvällen blir det fest och de främmande krigarna bjuds på mjöd och mat. Disa lägger sig tidigt då ingen bryr sig om henne. På morgonen vaknar hon till en total tystnad och en lukt som om någon har grillat kött alldeles för länge. Hon tar sig fram till vart lukten kommer ifrån och det är ett stort bål som brinner. Det hon först trodde var grenar i elden, visar sig vara armar och ben från människorna i byn. De främmande krigarna har dödat och eldat upp alla, inklusive Disas mor och far och Odd!

Disa tas omhand av en gammal kvinna där hon bor under ett antal veckor, men Disa vill ha reda på vem som är ansvarig för att hennes familj är död. Hon vill ha hämnd! Den gamla kvinnan råder henne att ta sig till Björkö och kungen på Alsnö, som tar emot unga pojkar och utbildar dem till krigare till sin armé. Disas hår klipps kort, hon byter om till pojkkläder och tar sin döde brors namn Odd och beger sig till Björkö.

Väl på plats på Björkö hamnar hon tillsammans med fyra andra killar för att utbildas till krigare. De kallas för rävungarna, då de är lägst i rangordningen och utbildningen blir stenhård. Men det viktigaste för Disa är att ingen upptäcker att hon är en flicka och att hon ska kunna få utkräva sin hämnd.

Ju mer man kommer in i handlingen förstår man att det är något speciellt med Disa. Hon är inte bara en kungadotter, utan besitter troligtvis även magiska krafter. Det är många personer att hålla reda på i berättelsen. Bra då att det finns illustrationer i både början och slutet av boken som hjälper en. Det förekommer även många ord från vikingatiden som jag har fått slå upp, då jag inte vet vad det är för något. Det är korta kapitel, men många sidor, fina och ibland lite läskiga illustrationer i hela boken av Lina Neidestam. Jag ser med spänning framemot nästa del i serien, men vet inte när den kommer!

Rekommenderad av Christina Viklund.

Getmannen / av Tobias Gard ; illustrationer av Peter Snejbjerg. Röda kappan / av Tobias Gard ; illustrationer av Peter Snejbjerg.

Getmannen och Röda kappan av Tobias Gard

Getmannen och Röda kappan är de två första delarna i serien Rysliga resor av Tobias Gard. I den första delen, Getmannen, får vi lära känna familjen Gravlund som består av syskonen Eli och Oskar och deras pappa Tommy.

 Tommy håller på att skriva en bok om mystiska väsen och reser därför runt för att leta upp och undersöka olika sorters spöken och monster. Ofta följer barnen med och det är nog tur för pappa får ibland problem under sina upptäcktsfärder. Till sin hjälp har de också Kristin, en talande buss. Kan bussar prata? tänker ni nog nu och den här kan faktiskt det och dessutom kan hon en hel del värdefulla tricks som nästan alltid fungerar… ibland blir det lite tokigt men det kommer ni att förstå när ni läser boken.  

Nu är de på jakt efter Getmannen. Getmannen ser ut som en korsning mellan get och människa men han kan förvandla sig till det djur eller människa som han ser för tillfället. De flesta som mött getmannen tappar minnet därför vet man inte så mycket om honom men den som en gång mött getmannen vill inte möta honom igen!! Ganska snart efter att familjen Gravlund och bussen Kristin kommit ut i skogen stöter de på getmannen och äventyret börjar…..

I del två stöter de på ännu ett läskigt monster, Röda kappan eller Aka Manto som spöket också kallas. Det här spöket har en vit mask för ansiktet och en röd slängkappa. Finns oftast på skoltoaletter. Om man stöter på spöket får man alltid frågan om man vill ha rött eller blått toapapper. Oavsett vilken färg man väljer försöker spöket ta livet av dig. Mycket läskigt spöke!! Ett tips kan vara att ge Röda kappan något spännande pyssel, då kanske man har en chans att komma undan. Hur det går? Ja det får du veta när du läser boken.  

Rysliga resor är en serie med ganska läskiga berättelser men det finns också en hel del humor i dem. Så om du gillar spöken och monster och är mellan 8-12 år är den här serien mycket lämplig att läsa. De spännande svart-vita bilderna som passar perfekt till berättelserna är tecknade av Peter Snejberg.

Tobias Gard är skolbibliotekarie och älskar verkligen skräck. Inspiration till berättelserna får han ifrån bloggen Creepypasta som drivs av Jack Werner och som även har en skräckpodd som heter Creepypodden.  

På Creepypasta kan man läsa spökhistorier som sprids på internet. Historierna skrivs ner och kopieras av många personer. Med tiden förändras berättelsen, eftersom det är många som berättar dem vidare, ungefär som viskleken. Resultatet blir väldigt spännande och fantasifulla berättelser.  

Rekommenderad av Harriet Runevad

För lagets bästa / Angelica Öhrn.

 

För lagets bästa av Angelica Öhrn

Adam och Ilyas spelar tillsammans i Roslunden BK men är varandras motsatser. Adam är lagets stjärna som drömmer om att bli fotbollsproffs. Ilyas vill egentligen inte alls spela utan gör det för att hans pappa vill. Stämningen i laget är tuff och hård. Gör man ett misstag får man suckar och glåpord tillbaka. Oftast är det Ilyas som gör misstagen och Adam och hans kompisar som står för spydigheterna och suckarna.

När laget får en ny tränare, en som spelat i landslaget och i OS, vänds rollerna upp och ner. Inte bara på fotbollsplanen utan även på det sociala planet. Alla tänker att den nya tränaren, Pernilla, bara borde gilla de duktiga spelarna och Ilyas är rädd för att allt bara ska bli ännu värre. Samtidigt verkar Pernilla så snäll.

För lagets bästa handlar mycket om fotboll men är också en bok om vänskap och hur familjeförhållandena påverkar oss på olika sätt. Genom boken får man i olika kapitel följa intrigerna genom både Adam och Ilyas. Boken är den första delen i en serie om fotbollslaget Roslunden BK.

Rekommenderat av Rebecka Horn

Den hemliga trädgården

Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett

Detta är en riktig klassiker! Boken skrevs 1909 och den har också filmatiserats inte mindre än åtta gånger genom historien.

Mary Lennox är 10 år och har växt upp i Indien men hennes båda föräldrar dör i kolera och hon skickas tillbaka hem till England och till sin morbror. Han heter Archibald Craven och lever på ett gods tillsammans med sin hushållerska. Det är ett stort och ödsligt ställe som hon kommer till och hon får stränga order om att inte gå omkring och snoka.

Då hon är van vid att bli uppassad av tjänare från tiden i Indien så kan hon inte ens klä på sig själv. Hon är mager, gulaktig i hyn och beskrivs i boken som ful och alltid sur. Hon har inte fått någon kärlek så hon vet inte vad det innebär att bry sig om någon.

Hembiträdet som heter Martha är en pratsam, glad ung kvinna som Mary fäster sig alltmer vid. Hon berättar om heden utanför och naturen och sin familj på ett sätt som Mary aldrig hört någon berätta innan. Martha har en yngre bror som heter Dickon som bara är några år äldre än Mary. Han är ett riktigt naturbarn och kan prata med djuren säger hon. Han vet också allt om växter och Mary blir mer och mer nyfiken på denne Dickon.

Hon går ut och utforskar området där hon bor och ju mer hon ser desto mer förändras hon. Hon stöter på den buttre trädgårdsmästaren Ben som först inte verkar vilja prata med henne men som förstår att hon är lika ensam som han är. Han berättar för henne att morbror Archibald inte alltid har varit en enstöring utan blev det efter att hans hustru dött. Hustrun hade en förmåga att få blommor och växter att trivas och hon hade en egen trädgård. Efter hennes död grävde Archibald ner nyckeln till ingången till trädgården och ingen har varit därinne på mycket lång tid. Det blir en liten fågel, en rödhake, som visar vägen till den hemliga trädgården för henne.

En spännande, fin berättelse som absolut håller än idag. En lite magisk historia utmärkt att läsa för dig som är 9 år och uppåt. Passar även som högläsning. Läs den!

Rekommenderas av Ulrika Tennberg

Idde och den bortsprungna katten / Ellen Ekman.

Idde och den bortsprungna katten av Ellen Ekman

Det här är den andra boken om Idde, den första heter Idde och Hajen. Idde har en katt som heter Hajen, eller så har katten Hajen en människa som heter Idde. Idde kikar ut på torget med sin kikare och får syn på en röd katt hon inte känner igen. Är den bortsprungen? Har den ingen som säger : Kanoner, makaroner, älskar dig gånger hundra miljoner som Idde säger till sin katt Hajen? Som stryker den över nosen?

Iddes mamma tar en bild på katten och lägger ut den i granngruppen. De ritar av katten och sätter upp lappar där lite äldre människor brukar hålla till, för de kanske inte tittar lika mycket i sina mobiler. Hur ska de hitta ägaren?

Det blir dåligt väder ute, regn och blåst. Idde ger sig ut och letar efter den röda katten, utan att fråga sin mamma. Hon får med sig den utmattade katten hem. Det sitter en liten klisterlapp på tassen på den, vad står det ?, ”Bengans böcker”…

Iddes mamma och Idde hittar telefonnumret dit, kan det vara någon där som äger den röda katten?

Spännande och rolig bok, kanske mest för de som gillar katter! Fina bilder av författaren.

Rekommenderad av Ylva Lyshag

 

Flora Wolf och Järnklockorna / Linn Åslund, Rebecka Helmersson.

Flora Wolf och Järnklockorna

Jag älskade Ester Taggböckerna och blev jätteglad när jag fick tag på Flora Wolf och Järnklockorna. Denna bok är första delen på en ny steampunkserie av författaren Linn Åslund och illustratören Rebecka Helmersson.

Flora Wolf är tio år och bor med sin lillebror i en tågvagn i en av stadens förorter. Deras storasyster är mekaniker på ett luftskepp ute på uppdrag och hon brukar skicka pengar till hyran. När berättelsen börjar har det inte kommit brev på ett tag och deras hyresvärd hotar att ta brodern och låta honom arbeta av skulden, om de inte fixar fram pengar inom en dag. Helst skulle Flora ta jobb som låssmed. Hon är helt enkelt bäst på lås, framför allt på att dyrka upp dem. Tyvärr tillåts hon inte arbeta som annat än mekaniker och såna jobb finns inte.

När allt hopp verkar ute blir Flora kidnappad av en mystisk flicka. Flickan har sett Flora dyrka upp lås och begär hennes hjälp med ett hemligt uppdrag.

Den här boken är väldigt händelserik och ganska avancerad fantasy för sin tilltänkta målgrupp. Jag fick det till inte mindre än tio olika karaktärer att hålla reda på, så man kan nog lätt bli lite förvirrad. Det är dessutom många frågor som ska ha svar. Varför har Murbräckan brev från Floras syster? Vad håller Råttbaronen på med? Med mera med mera.

Kan man hålla allt detta i huvudet så blir boken på sina ställen olidligt nervpirrande. Men om man inte tycker om cliffhangers (alltså att ett kapitel eller en bok slutar när det är som mest spännande) så bör man absolut inte läsa denna innan nästa kommit ut. Vilket planeras bli till våren 2022.

Rekommenderad av Sofia Grubbström

 

Turodjuren / Paul Durham ; översättning: Jack Laurén.

Turodjuren av Paul Durham

Detta är första delen i en spännande trilogi som utspelar sig i staden Sjunknaby. På bokens baksida står följande: Turodjuren var ett namn som bara viskades i hamnen och på de mörkaste krogarna, ställen där folk inte var så nogräknade med lagar…

I byn bor 11-åriga Ry med sin mamma och lillasyster Lottie. Ry har sett många konstiga saker hända i byn som styrs med järnhand av greve Långstolpe: barn jagas genom gatorna, familjer får böta för att de har brutit mot lagar som inte finns, tjejer får inte läsa längre, och vissa böcker – böcker som har hemligheter om Sjunknabyns förflutna – har förbjudits helt. Ry har växt upp med legenderna om de ökända Turodjuren, som en gång i tiden fördrev de hemska kärrvättarna som kom och förstörde byn. När den sista kärrvätten hade utrotats, försvann även Turodjuren och nu finns det inga som kan skydda byn. Så är de bara legender eller har de funnits? Märkliga händelser sker och konstiga varelser börjar dyka upp. Efter ett skrämmande möte med en kärrvätte inser Ry att de har kommit tillbaka. Vem ska nu rädda byn? Och vem är den mystiske främlingen som dyker upp och räddar Ry? Tillsammans med sina vänner kastas de in i en värld av mystik, lögner och hemligheter. Vem kan man egentligen lita på? Ry upptäcker att det inte är självklart vilka som är tjuvar och vilka som inte är det…

Detta är en spännande saga på 350 sidor, som när man väl kommit in i berättelsen, har svårt för att släppa! Bitvis kan det vara hemskt och det är många nya ord att komma ihåg. Bra att det då finns en liten ordbok i slutet av boken. Del två i trilogin kom ut nu i augusti: Ohederliga tjuvar.

Rekommenderad av Christina Viklund

 

Mysteriet med den försvunna guldskatten av Anna Ihrén

Anna Ihrén är deckarförfattare och har tidigare skrivit flera deckare för vuxna. Nu kommer den första delen i John & Stellas detektivbyrå, hennes nya serie för barn och ungdomar. Den heter Mysteriet med den försvunna guldskatten och är baserad på en sann berättelse från Smögen. Verkliga händelser brukar oftast göra berättelsen extra bra och spännande och jag tycker att Anna Ihrén har lyckats riktigt bra. Anna har också, precis som huvudpersonerna, tillbringat somrarna på Smögen och känner väl till öarna, miljöerna och människorna som bor där.  

Sommarlovet har precis börjat och Stella har anlänt till Smögen där hon som vanligt ska tillbringa sommaren. Hon får i uppdrag att visa grannens Signes sommarbarn runt på ön och det är så Stella och John träffas. John går på samma skola som Stella men de känner inte varandra.  

Signe visar dem ett gammalt brev som Signes pappa fått för många år sedan. I brevet berättas det om fartyget Sankt Anna som sjönk utanför ön 1837. På fartyget fanns en värdefull skatt som kanske ligger kvar på havets botten. Ingen vet ju säkert vad som hänt med den. Enligt brevet ska det finnas en skattkarta gömd på ön men ingen har ännu lyckats hitta kartan. Gissa om Stella & John blir nyfikna. De startar snabbt en detektivbyrå och förutom skattkartan får de även ett par andra uppdrag. Bland annat ska de söka efter försvunnen guldring.

De börjar omedelbart söka efter ledtrådar som ska leda dem till skattkartan. John, som har dykcertifikat, vill gärna göra ett försök att dyka på platsen där Sankt Anna sjönk men under vattenytan blir han attackerad av en okänd person. Uppdraget visar sig vara både svårt, spännande och faktiskt också ganska farligt eftersom det finns flera personer på ön som letat länge och som inte vill att Stella & John lägger sig i.  

Jag tycker att Mysteriet med den försvunna guldskatten är riktigt bra. Den är spännande och beskrivningen av miljöerna känns trovärdiga. Man blir faktiskt sugen på att själv leta efter skatten. Jakten på Sankt Annas skatt fortsätter i del två i serien som heter Julmysteriet på Smögen. Den tänker jag inte missa!

Rekommenderad av Harriet Runevad

Det farliga djupet : ett interaktivt havsäventyr av Linus Hammar Perry & Josephine Lawrence

    ”Planktonen glimmar som stjärnor på himmelen. Det är tyst och rätt så mörkt. Du är någonstans mitt i havet, både långt ifrån ytan och långt ifrån botten. Du är en ganska nyfödd torsk som flyter omkring och mest liknar ett litet ägg med fenor.

    Efter att ha drivit runt några veckor i den djupblåa vattenmassan börjar du växa till dig och får styr på fenorna.

    –> Simmar du mot botten? 38

    –> Eller paddlar du mot ytan? 53″

Den här boken har bara en början men väldigt många olika slut. Och det är du som styr det här havsäventyret och rår över den lilla torskens öde. Du börjar som ett litet yngel och väljer sedan väg för att hitta mat och hålla dig undan alla de faror som lurar i de stora mörka havet. Hur långt ditt fiskliv blir är upp till dig, som tur är finns det alltid möjlighet att backa ett steg och försöka på nytt.

En smart bok som blandar fakta med äventyr och fina illustrationer av Josephine Lawrence.

Rekommenderad av Rebecka Horn

 

Strykpojken av Lena Ollmark

Denna bok är första delen i en serie som heter Nattlandet. Det är en trilogi av skräckmästaren Lena Ollmark som skriver rysliga berättelser för barn och unga. Och denna berättelse är inget undantag!

Det hela börjar med att Tess får ett meddelande från sin bästis Elle, som hon inte har umgåtts med på hela sommaren. Tess har varit på västkusten med sin pappa och hans nya tjej i hennes stuga.

I meddelandet står det att Elle vill träffas vid den gamla ödelagda lekparken i skogen. Och att hon har något viktigt att berätta! Hon vill träffas där på natten så Tess får smyga hemifrån utan att hennes föräldrar vet någonting.

Väl framme känner hon sig lite rädd och plötsligt står Elle där och råkar skrämma henne. Efter en kort stund känns allting precis som vanligt mellan de och de skrattar o Elle ler sitt stora ljusa leende som hon alltid gör. Ur skuggorna träder André fram, han har kommit i sällskap med Elle. Tess känner sig lurad eftersom hon trodde att det bara skulle bli hon och Elle. Och dessutom är de väl inte ens ihop längre tänker Tess. Elle och André var ett par förut.

André och Tess har aldrig tyckt om varandra och Tess blir precis lika arg som hon brukar bli när André är i närheten så hon går med bestämda steg därifrån.

André har fått samma mystiska meddelande av Elle om att hon har något viktigt att berätta. Han har inte heller träffat henne på hela sommaren efter att de gjorde slut.

Vänta! skriker Elle och springer efter Tess. Precis när Tess har gått över en väg så kommer det en bil som får tvärbromsa men det är för sent….det värsta händer och sedan börjar mardrömmarna.

Vem är pojken som dyker upp i både Tess och Andrés drömmar? Är det sant att Elle besökte leklandet på nätterna och att hon höll på med svartkonst?

Ja många frågor som kräver svar kommer upp till ytan i denna spännande, skrämmande historia. En riktigt läskig berättelse som det är svårt att lägga ifrån sig. Och fortsättning följer…

Läs om du vågar!!! Jag kommer att hålla utkik efter de två kommande böckerna i den här serien.

 

Rekommenderad av Ulrika Tennberg

 

Astrid, alltid Astrid!

Astrid, alltid Astrid av Charlotta Lannebo

En fin bok för 6-9 åringar och för högläsning som handlar om Astrid som egentligen heter Eva, men får höra att hennes mammas mormor hette Astrid och var en stark och modig kvinna, en matriark. Då vill Astrid också heta Astrid och efter en del tjat ordnar hennes mamma och pappa det. Astrid är också en stark tjej. Hennes familj är lite galen och det är rolig läsning att höra hur alla beter sig.

Astrid är yngst av fyra syskon och får inte alls göra det hennes syskon får göra. Hon måste gå till fritids. Där drömmer hon om att komma hem och och få slå upp en tjock bok och försvinna in i den. Hon vill att det är tyst. På fritids måste hon dela symaskin med Adam och han syr inte med samma färg som Astrid. Ibland blir hon hämtad på fritids av Julle, hennes brorsa. Astrids flöjtnotspapper är väldigt skrynkliga och hon får rådet att stryka dem. Det går inte så bra när Julle ska hjälpa till. De tar eld!

Astrid tycker att hon har svårt att få någon som lyssnar på henne, men hon lyckas ofta få igenom det hon vill på något sätt ändå.

Nästa bok om Astrid heter Astrid och Amir. De fina bilderna i böckerna har Maria Nilsson Thore gjort.

Rekommenderad av Ylva Lyshag

Monsterstationen kvart över dimman av Johan Elfner

Efter en härlig sommar går vi mot mörkare tider igen, och vill man, som jag, omfamna hösten och krypa upp i soffan med en mysig-men-inte-för-läskig bok kan jag rekommendera denna.

Författaren, Johan Elfner, bor själv på en över 100 år gammal järnvägsstation utanför Amsterdam i Nederländerna där han och familjen driver ett hotell. Denna bok utspelar sig där, fast med några små skillnader.

Det är nämligen inte författaren, utan en tjej som heter Katinka och hennes farbror Fabo, som driver hotellet. Gästerna de checkar in är monster. Utanför Järnvägshotellet går nämligen monstertåget, som tar monster mellan människornas och monstrens världar. Egentligen skall även Katinkas pappa arbeta på hotellet, men han är sedan länge försvunnen. Så får plötsligt Katinka ett meddelande från sin pappa, att nu är det bråttom. Han sitter i fängelset i Monsterveeen och kommer inte Katinka och räddar honom innan söndag så kommer han att skickas till fängelseön och bli kvar där för alltid!

Katinka får såklart vissa problem att lösa på vägen, bland dem en surgubbe, en mobbare och ett väldigt hungrigt monster. Men den som oroar sig över att det blir för sorgligt kan vara säker på att det löser sig. Det blir bara väldigt spännande innan dess!

 

Rekommenderad av Sofia Grubbström

Bloggar med lästips

Ge mig boken

Ge mig boken är en blogg där Fredrika Sjöberg, som jobbar som bibliotekarie på Varbergs stadsbibliotek, tipsar om spännande och bra böcker för dig som är 6-13 år.

 

Bok ohoj!

Bok ohoj! är sidan där kommunens skolbibliotekarier tipsar om böcker. Lästipsen här passar alla som går i grundskolan!

 
Barnens bibliotek

Barnens bibliotek har en helt underbar hemsida. Boktips i massor för alla! Leta boktips eller skriv egna.

 

Språk