Blandade ungdomstips
Boktips
Ensamseglarna av Charlotta Lannebo
Charlotta Lannebos ungdomsroman svepte mig tillbaka till tiden då den första kärlekens styrka fick allting annat i livet att träda undan. Jag tycker om språket i romanen och Lannebo tecknar ett fint personporträtt. Djupet och detaljerna som beskriver karaktärerna känns naturliga och skapar en trovärdighet. Utöver stormande kärlek så handlar boken om livet som ung. Att gå andra året på Estetlinjen och skapa, sjunga, festa och dela musik med sina vänner.
Redan på första sidan i boken står han där i köket. Jakob, som huvudkaraktären Bianca alltid har svärmat för. Han är storebror till Biancas bästa kompis och nästan elva år äldre än henne. Han reste utomlands efter studenten och Bianca har inte sett honom sedan dess. När deras blickar möts känns det som att allt löses upp runt Bianca och att hon faller handlöst mot avgrunden. När de senare inleder en relation som är dold för omvärlden uppslukas hon totalt av förälskelsen. Det skapar en distans mellan bästa kompisen Idde och Bianca eftersom Bianca inte kan berätta om Jakob. Idde har alltid beskrivit Jakob som knepig, men Bianca älskar det där vemodet som finns i hans ögon. Men snart märker hon att Jakob verkar växla mellan eufori och nedstämdhet och att han även blir ombytlig i relationen med henne.
”Du sa till mig att du var en ensamseglare
Jag sa att det inte var sant
För jag var hos dig
Och du var hos mig
Vi är ensamseglarna”
Ensamseglarna, Charlotta Lannebo s.149.
Rekommenderas av Anna Lundegård
Fuck your marsvin and dö av Anna Nygren
Nästa vecka är det poesivecka på biblioteken i Varberg, och här redan ett tips till alla diktsugna.
Fuck your marsvin and dö handlar om tre tjejer på högstadiet, Lena, Jenny och Lisbet. Lena och Lisbet är passionerat förälskade. Jenny är Lenas syster som har någon form av funktionsvariation. Alla tre lider av att vara sig själva, fast på olika vis.
Hela boken utspelar sig på skoltoaletten, men kanske ännu mer i deras huvuden. Det är en värld där det stormar av tankar och känslor. Det går från att vara episkt gudomligt till att vara tragiskt, ondskefullt och tomt på några rader. Man undrar lite vad som är verklighet och vad som är total psykos.
Det här är inte en bok för alla. Men om man gillar det överdrivet känslosamma och nästan lite groteska så kan detta vara en bok för en. Kanske kan den även vara en liten tröst till dig som går på högstadiet och undrar om det alltid kommer kännas så här mycket. (obs. Det kommer det inte.)
Rekommenderas av Sofia Grubbström
Saker man inte vill veta av Nicola Yoon
Evie Thomas brukade vara en romantisk dagdrömmare. Men det var förut. Sedan hennes pappas otrohet och föräldrarnas skilsmässa har hon förlorat all tro på romantik.
Samma dag som hon rensar ut sina kärleksromaner ur bokhyllan, drabbas hon dessutom av en förbannelse. När par kysser varandra ser hon för sin inre syn hur förhållandet börjar och hur det kommer sluta.
I sitt försök att bryta förbannelsen kommer hon till dansstudion La Brea Dance. Där blir hon inskriven på en danskurs och hopparad med X. En glödhet, smart, snäll blivande rockstjärna i hennes ålder. De två tar på sig att ställa upp i en danstävling tillsammans, för att rädda studion från konkurs. Om Evie inte vetat något om kärlek hade hon såklart fallit handlöst. Men synerna har lärt henne att all kärlek slutar i sorg. Och vem vill frivilligt utsätta sig för något sådant?
Den här boken är en gullig blandning av humor och livsvisdom. Den får en att vilja ta vara på den tid man har och leva livet fullt ut. Samtidigt är det en sockersöt high school roman med alla de rätta klyshorna. Det är den snygga kaxiga killen, det är det obligatoriska kompisgänget som riskerar att splittras efter skolavslutningen. Den snygga storasystern som byter pojkvän varannan månad. Pappan som förtvivlat försöker återfå Evies förtroende med mera med mera.
Inte minst den lite speciella dansläraren Fifi. Som besitter ett närmast episkt självförtroende. Jag avslutar med mitt personliga favoritcitat:
”Några kommer vara klumpiga som nyfödda bläckfiskar men mot slutet ni blir bättre. Ni ska få se, jag är fantastisk lärare.”
Rekommenderas av Sofia Grubbström
Grim av av Sara Bergmark Elfgren
18-åriga Kasper får genom en slump sitt absoluta drömjobb på Gröna Lund. Han hade sökt House of Demons som första alternativ men hamnat på Attraktion. House of Demons är spökhuset där de som jobbar helt enkelt ska skrämma skiten ur besökarna. Så i personalmatsalen på Grönan stöter han på en tjej som av en händelse råkar ha en tatuering av Dark Cruelty på armen. Det är hans pappas gamla band som Iris, som tjejen heter, har som tatuering. Kasper berättar att det är hans pappas band och Iris blir helt starstruck. Iris som är enhetsansvarig på House, som de kallar det, ser till att Kasper får börja där istället.
Det är något märkligt med hans pappas band vars sångare Grim dog under mystiska omständigheter på 1980-talet. De hade precis gett ut sin legendariska ep Ancient Bloodlust då han försvann. Det går rykten om att han hittades i en tunnel under jorden, andra säger att han blev mördad…Kasper känner inte till alla detaljer men han vet att Grim och hans pappa stod väldigt nära varandra. Grim bodde under en längre tid hemma i Håkans pojkrum. Efter Grims död lades bandet ned och Håkan började spela med ett annat band och träffade Anja. Så småningom föddes Kasper, han döptes efter Grim som egentligen hette Kasper Johansson.
Boken utspelas både i nutid och under 1980-talet och den är både otäck och spännande. Kasper själv lider av psykisk ohälsa och tampas med sina egna inre tankar och är inte så social. Men han är ändå nyfiken på vad som egentligen hände med Grim.
Grim är en fristående berättelse men utspelar sig i samma tidsanda som Sara Bergmark Elfgrens förra bok Norra Latin ifrån 2017.
Gillar du skräck, spänning och mystik så är detta boken för dig som är från 12 år och uppåt. Jag tyckte mycket om den så den passar vuxna läsare också…
Rekommenderas av Ulrika Tennberg
Jobbiga tjejer av av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
Det här är nummer två i en trilogi av böcker och det här är uppföljaren till Fula tjejer. Där gick Jasmine, Eleni och Tilde ihop för att stoppa det taskiga instagramkontot Fula Tjejer. Böckerna är en bra spegling av skolan och tjafset som blir, tycker jag.
Boken börjar med att Eleni står utanför Abbes hus. En gång var hon intresserad av honom, men sedan visade det sig det att han låg bakom ett kränkande instagaramkonto. Abbe fick byta skola, men nu är han tillbaka igen. Sedan tjejerna avslöjade vem som låg bakom det taskiga kontot har killarna blivit mer och mer aggressiva. Tilde tycker att man knappt kan säga Hej innan killarna tycker att man tar för mycket plats. Nu ska de ha ett projekt om jämställdhet i skolan. Det uppskattas av tjejerna men inte av killarna…
Alla är lite chockade av att gympasalen på Frejaskolan har brunnit ner. Det är dessutom en anlagd brand, kommer de fram till. Men vem bränner ner en hel gympasal?
Eleni råkar vara ute och vara nära gympasalen med sin hund alldeles innan branden börjar och någon har tagit ett kort på henne och lagt ut på Gnestas konto på Facebook. Genast börjar rykten florera. Hon får hjälp av sin pappa att försvara sig på Facebook.
På skolan har de uppmärksammat vad som har hänt på Gnestakontot. Genast går killarna igång och attackerar Eleni. Hemma hos Tilde frågar hon sin brorsa om polisen förhört honom eftersom han var med i laget som var de sista som tränade innan branden startade. Till slut bestämmer sig Eleni, Tilde och Jasmine för att sanningen behöver komma fram.
Rekommenderas av Ylva Lyshag
Ya Leila av Donna Saleh
Ya Leila av Donia Saleh är en debutroman som har hyllats mer eller mindre av alla kritiker. Boken handlar om vänskap, kärlek, rötter och om att passa in eller inte. Saleh säger själv i GP att hon med boken vill syna den svenska medleklassfeminismen, men jag tycker hon gör så mycket mer än så.
Leila och Amila går sista året på gymnasiet i en stad vi inte får veta namnet på. De har varit kompisar mer eller mindre alltid och umgås mer eller mindre alltid. Leila vill passa in i skolan och bland kompisarna, som mest verkar vara vit medelklass. Amila är inte så intresserad av det, hon vill stå för den hon är, hon konfronterar lärarnas smygrasism och fnyser åt skolans feministgäng, de så kallade Glitterfittorna.
När Leila börjar umgås med Glitter-gänget och blir småkär i Leo så blir det problem i vänskapen mellan tjejerna. Amila kan inte fatta varför Leila vill hänga med dem och inte heller varför hon är intresserad av Leo (som har sagt att han vill ligga med Leila eftersom att han aldrig legat med någon icke-vit tjej!!!).
Men Leila vill passa in, hon fantiserar om att hon och Leo gifter sig, hänger i skärgården och att han presenterar henne för sin svenne-familj (fast hon är ganska ironisk och en smula cynisk då). Därför försöker hon vara med, även om hon misstänker att glitterfittorna mest vill ha med henne i gänget som något slags alibi. Det är liksom rätt att ha med icke vita i feministgruppen, men de struntar egentligen i hennes problem med ex. vardagsrasism.
Jag tyckte språket i boken var fantastiskt fint, i de kortare passagen var det då och då som poesi. Leila och Amila pratar med varandra på svenska och arabiska, och det blir så bra i boken. Det är en drastisk och rolig bok som jag hoppas får många läsare.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Himlabrand av Moa Backe Åstot
Himlabrand av Moa Backe Åstot är tyvärr inte början på en serie (vad jag vet). Jag hade så gärna fortsatt att läsa om Ántes liv i en by i Jokkmokkstrakten. Det där låter kanske inte så spännande, men det är det och så är det fint och alldeles, alldeles underbart.
Ánte är same och hela hans liv präglas av det. Han är enda sonen till en renägare och förväntningarna är att han ska ta över allt en dag. Han går fortfararande i gymnasiet med hjälper till med renarna så fort han kan, för Ánte älskar renarna, naturen och ser framemot det livet.
Men Ánte är rädd för att han kommer att behöva lämna Jokkmokk och livet som renägare. På första sida i boken googlar han Finns det homosexuella renskötare? Det säger en del om hur ovanlig han känner sig och om hur accepterat det är. Àntes pappa byter kanal på Tv:n när det visas en film där två killar hånglar. Pappan och hans kompisar driver också med en kille som flyttade från byn för att han var homosexuell. Ánte känner sig onormal och försöker skjuta bort alla tankar på att han är gay. Men det är inte lätt eftersom Erik finns. Ánte och Erik har varit vänner sedan de var små, men nu har Ántes känslor för Erik förändrats. Det räcker med att Erik är i närheten så sprakar det i hela kroppen. Erik har en flickvän, men ibland tycker Ánte att det finns mer i Eriks blickar och ord. Även om det skulle vara så att Erik var intresserad av honom, skulle de kunna vara tillsammans?
Himlabrand är en fin bok om att hitta hem på flera olika sätt.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Allt jag vet om kärlek av Katja Timgren
Jag tyckte om Katja Timgrens fina bok om Alex och Petter. Jag tyckte om att läsa sms:en som de skickar till varandra på natten. Jag tyckte om hur berättelsen börjar med slutet, och att läsa om varför det gick som det gick. Hur kunde Alex hamna ensam i en lägenhet i Göteborg? Vart tog Petter vägen? De var helt klart förälskade och helt betagna av varandra, vad gick fel?
Alex tänker att det fanns en Alex innan han träffade Petter och sedan en helt ny Alex när Petters och hans ögon möttes i trappan utanför klassrummet. Den nya Alex tackar ja till fester han i vanliga fall inte skulle gått på. Han går på demonstrationer och det har aldrig hänt förr. Men han tackar ja till allt nytt för att Petter kommer vara där. Alex kan inte koncentrera sig i skolan och fattar inte vad det är med Petter som lockar honom så. Alex har aldrig varit kär i en kille förut så det tar ett tag innan han fattar att han är förälskad.Men de som känner Petter säger att han är komplicerad, att han inte alltid mår så bra och att det tydligen har hänt mörka grejer i Petters förslutna. Men Alex bryr sig inte, han vill lära känna Petter och komma så nära han kan.
Allt jag vet om kärlek är en kanonfin bok om kärlek, psykisk ohälsa och allt skrivet med värmande vackert språk.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Stöld av Ann-Helén Laestadius
Detta är en viktig bok som alla borde läsa. Den handlar om en ganska bortglömd del av Sverige och den handlar om hatet mot samer, psykisk ohälsa, klimat förändringar och tunga sociala strukturer. Det låter kanske jobbigt och svårläst, men det är det inte. Laestadius har skrivit en spännande berättelse med mycket hjärta. Boken baseras på verkliga händelser, bl.a. har författaren utgått ifrån hundra verkliga polisanmälningar och gjort intervjuer med renägare. Dessutom kommer hon från Kirunatrakten och har själv renskötsel i släkten.
Boken börjar med att Elsa 9 år skidar ensam till rengärdet. När hon väl kommer dit ser hon en man där och han har dödat hennes renkalv, Nástegallu. Mannen tittar på henne, drar med fingret över sin hals och tecknar till henne, "berättar du, så dör du". Han försvinner och lämnar henne med den döda kalven. Denna händelse skakar Elsa i grunden och hon börjar förstå att detta inte är första gången någon skadar, skjuter eller stjäl familjens renar. Men hon vågar ändå inte berätta att hon sett vem som dödade hennes kalv, hon är rädd.
Vi får följa Elsa från 9 år till det att hon är 20 år. Elsa kämpar för att polisen ska ta deras anmälningar på allvar och hjälpa dem. Men polisen har svårt att hinna utreda brotten eftersom det är stora geografiska områden som de ska täcka. Elsa kämpar också med att få ta plats bland grabbarna i renskötseln, det är det hon vill jobba med. Men det är svårt eftersom det är en väldigt traditionellt manlig bransch.
Vi som läser släpps in i renägarnas vardag med renarna, familjen och samhället. För dem är samehatet inte nytt, det har funnits med dem länge. Många av oss tror nog att det tillhör det förflutna, men det gör det alltså inte. Jag tycker att Laestadius beskriver det på ett målande och ganska brutalt sätt, alltifrån hur renarna blir utsatta för tjuvjakt och för misshandel, till hur vissa människor i samhället tittar snett på samerna och kallar dem lappar och baktalar dem. Hon skriver också om psykiskohälsa som är vanligt och hur svårt det kan vara för en tjej att ta plats bland männen när rennäringen traditionellt är för dem.
Stöld är en gripande, spännande och lärorik bok om ett område och en verksamhet som ligger långt från mig, en bibliotekarie i södra delen av Sverige. Men ändå är ämnena i boken aktuella och nära alla som vill leva i ett tolerant, jämlikt och fritt land.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Agnes Cecilia - en sällsam historia av Maria Gripe
Under pandemin har vi bibliotekarier fått möjlighet att läsa klassiker. Det är fantastiskt kul att läsa böcker som är skrivna för länge sedan men som fortfarande känns aktuella och viktiga att läsa. Därför tänkte jag nu tipsa om en klassiker för ungdomar. Boken heter Agnes Cecilia– en sällsam historia och är skriven av Maria Gripe. Jag har läst den lättlästa versionen av boken och jag tycker att även om den kortats ner en del och språket moderniserats så fångas man av magin i berättelsen.
Boken handlar om Nora. Hennes föräldrar dog i en bilolycka när hon var liten och sedan dess bor hon med sina släktingar Anders och Karin och deras son Dag. Hon trivs hos dem men ofta känner hon sig ändå utanför och ensam och tänker mörka tankar. Ibland önskar Nora att hon också suttit i bilen när olyckan inträffade så att hon dött tillsammans med sina föräldrar. Tiden efter bilolyckan var väldigt konstig. Ingen berättade för Nora varför hon var tvungen att bo hos sina släktingar eller att föräldrarna var döda. Nora gick ständigt omkring med en overklig känsla i kroppen och hon hade svårt att lita på de vuxna.
När familjen flyttar till en fin gammal lägenhet känner Nora att hon på något sätt kommit hem. Hon stortrivs i lägenheten och när det börjar hända konstiga saker, oftast bara när Nora är ensam, får hon känslan av att någon försöker ta kontakt med henne. Vem eller varför förstår hon förstås inte. När hon berättar att hon hör steg, att klockan går baklänges och att det känns som om någon osynlig person finns i rummet skrattar Anders och Karin åt henne och säger att det bara är inbillning men Nora vet att det som händer har med henne att göra.
En dag får hon ett meddelande att hon ska hämta en docka i en butik. Dockan heter Cecilia. Hon har gammaldags kläder, ser allvarlig ut och ansiktet liknar mer en människas än en docka. Nora märker att dockan är speciell och att hon kan tankeprata med dockan nästan som om de kan läsa varandras tankar. Nora känner stor samhörighet med dockan och håller henne hemlig. Nora fortsätter att söka svar på sina frågor om dockan och till slut får hon kontakt med Hulda, en gammal vän till Noras släktingar. Hulda är 96 år men minns allt och hon berättar den olyckliga historien om Agnes Cecilia.
Agnes Cecilia är en vacker men sorglig berättelse om ensamhet och svek. Kvinnor och barns utsatthet är tyvärr ett ämne som är aktuellt även idag. Även om många bra saker gjorts för att skydda barn är det fortfarande så att många barn far illa. Tänkvärd och spännande läsning från 12 år och uppåt.
Maria Gripes berättelser är alltid magiska och spännande. Utanförskap och stark vänskap är ämnen som ofta återkommer. Andra böcker som Maria Gripe skrivit och som blivit film är Hugo och Josefin och Glasblåsarens barn.
Rekommenderad av Harriet Runevad
Förvildade av Rory Power
Jamen, bara att titta på boken! Så snygg, lockande och på baksida står det; De sa åt oss att vänta. Och försöka hålla oss vid liv. För mig var det bara att låna hem boken. Hur kan jag stå emot liksom, och tur var ju det för det är spännande.
För ett och ett halvt år sedan sattes internatskolan som Hetty, Reese och Byatt går på i karantän. Militären lovade att komma tillbaka med hjälp, medicin som ska göra dem friska. Det har alltså inte hänt än. Den hjälp de får är oregelbundna matleveranser som gör att de i alla fall inte svälter ihjäl, bara nästan.
Det är en konstig sjukdom som har drabbat dem och den drabbar alla fast olika. Hettys ena öga har blivit en stor böld, hon kan inte se på ögat. Reese ena hand är förändrad, silvrig och fjällig. Alla flickorna på internatet har får förändringar, anfall och dessa blir bara värre och värre till de inte överlever längre. Men än så hoppas alla på att de ska få hjälp.
Skolan ligger på en ö och är därför lätt att isolera. Eleverna är dessutom tvingade att stanna på skolans område, om karantänen bryts kommer militärens hjälp att upphöra. Eleverna har ingen kontakt med någon utanför skolan längre och har inte haft det sedan karantänen startade. De måste förlita sig på de vuxna som fortfarande är i livet, rektorn och en av lärarna. De allra flesta vuxna dog snabbt när smittan kom.
Men så börjar saker och ting knaka och krackelera. Maten som kommer blir sämre och mindre, rektorn och läraren beter sig mysko. När slutligen Byatt försvinner måste Hetty och Reese försöka hitta henne igen. Det innebär att de måste bryta karantänen och kanske riskera allas liv.
Förvildade är en spännande, ovanligt och oväntad berättelse. Kan kanske vara något för dig som gillar Ransom Riggs eller Frances Harding.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Den jag vill vara av Lina Stoltz
Det börjar med att Joel vaknar upp i en cell och inte har en aning om hur eller varför han kom dit. Men han är inte förvånad eftersom han tagit en del droger och druckit dagen innan och det brukar hända stökiga saker omkring honom. Han får reda på att han knivhuggit en polis och gissningsvis kommer att få sitta upp till 10 år i fängelse för detta. Det är intressant och hemskt att få följa Joels tid i fängelse. Men också en aning befriande eftersom hans resa i boken börjar riktigt tungt men många bra saker händer på vägen och slutet av boken känns det hoppfullt för Joel och hans fortsatta liv.
Det finns inte så många böcker för ungdomar om att sitta i fängelse så därför skrev jag en, säger författarinnan Lina Stoltz. Hon har arbetat som lärare på en ungdomsanstalt och historien om Joel bygger på verkliga händelser. Det gör att boken känns äkta. Joels ångest över det han gjort, avtändningen från drogerna, situationerna på de olika fängelserna han får sitta på, avsaknaden av stöd från familjen som inte orkar med missbruket. Detta är en lättläst bok från Nypon förlag men det finns riktigt svåra frågor att fundera på efter läsning.
Rekommenderad av Mia Rosengren
Bergtagen av Camilla Sten
Detta är första delen i en trilogi om Läroverket i Järvhöga, och boken ger en mersmak. Jag gillar spänningen och mystiken i Jämtlands skogar och ser fram emot nästa del.
Järvhöga läroverk är en privat internatskola i ett litet samhälle i Jämtland. I Järvhöga känner alla varandra, och har gjort det i alla tider. Och så är det eleverna på Läroverket så klart, dem känner man ju inte. De stannar några år under sin gymnasietid och lämnar sedan orten så fort det bara går. Om de inte försvinner innan dess, det vill säga...
”Du vet hur det är här i Järvhöga. Ibland går folk ut i skogen och försvinner. Det är bara så det är här uppe.” (s.60)
Det har hänt förut, och det händer nu igen. En ung kille blir ovän med sin rumskamrat och går i ilskan rakt ut i skogen bakom skolan. Och försvinner spårlöst. Ortsbefolkningen, polisen och Missing People letar febrilt, men hittar inga spår alls efter Markus. Hans rumskompis Emil är också med i letandet, men han beter sig förvirrat och skumt. Vad hände egentligen den där kvällen? Är Emil mer inblandad än vad han säger?
Parallellt med detta nutida mysterium nystas även ett annat försvinnande från Läroverket upp. Händelsen som gjorde att internatskolan 1966 blev tömd på elever av oroliga föräldrar och till slut fick stängas ner under många år. Vad är det egentligen som händer i skogarna runt Järvhöga läroverk?
Rekommenderad av Fredrika Sjöberg
Mitt käraste gyllene barn av Christina Wahldén
Mitt käraste gyllene barn är baserad på en sann historia om den judiska flickan Kaja Finkler som sju år gammal blir utsmugglad ut ur Warzaws getto. Hennes morbror knuffar henne över stadens murar och en okänd kvinna står i mörkret på andra sidan och tar emot henne. Det är livsfarligt att vara jude och kriget rasar runt omkring.
Kaja får äntligen träffa sin pappa igen efter lång tids saknad, och senare kommer även mamma ur den sönderbombade huvudstaden. Men nazisterna tar mamma tillfånga och misshandlar pappa så svårt, att han senare dör av sina skador. Kaja blir bortförd till koncentrationslägret Bergen-Belsen, där hon ensam står på rad med de andra fångarna och får sitt fina hår bortrakat. I lägret sprids sjukdomar och det finns dåligt med mat. Många dör och läggs i högar. Men till slut kommer engelsmännen och befriar fångarna. Kaja som har blivit undernärd och sjuk i lägret får åka tåg mot en okänd framtid i det nya landet Sverige.
Under lång tid berättar inte Kaja Finkler om sin bakgrund. Men efter mer än sextio års tystnad berättar hon sin historia för författaren Christina Wahldén. Mitt käraste gyllene barn är en hemsk historia, men den behöver berättas och höras. Och den genomsyras hela vägen av både kärlek och hopp.
Jag tycker att boken trots sitt innehåll fungerar bra att läsas av barn och ungdomar 10-14 år, men allra bäst blir nog läsupplevelsen om den delas med en kompis eller en vuxen.
Rekommenderad av Fredrika Sjöberg
Helt ärligt av Camryn Garrett
Helt ärligt har fått mig att fundera och dessutom lärt mig en hel del nytt om hiv. Boken handlar om en hiv-positiv tjej som går på gymnasiet. Hon är som vilken tjej som helst, men ändå inte. Helt ärligt handlar om vänskap, kärlek och om fördomar.
I Sverige lever ca 7000 personer med hiv, alltså ca 0.07% och varje år får ungefär 450 personer en hiv-diagnos. Det finns inget botemedel för hiv, men det finns mediciner som gör att en kan leva med det som en kronisk infektion. Hiv överförs om en inte har en välfungerande medicinsk behandling och vid obehandlad hiv kan viruset överförs på tre sätt: oskyddad sex, blod och från mor till barn. Det finns inga andra sätt.I bokens början är Simone 17 år på väg till ett gynekologbesök. Hon tänker mycket på sex och även om hon inte har någon kille så vill hon veta hur det skulle fungera för henne. Simone är hiv-positiv och funderar på vad hon kan och inte kan göra. Hon föddes med hiv och har sedan hon var liten fått mediciner och gått på läkarbesök minst en gång i veckan. Nu tar hon en tablett varje dag, vid samma tid och mår bra.
Simone har börjat i en ny skola eftersom hon blev tvungen att byta. Hon berättade för en kompis på den gamla skolan att hon var positiv och den kompisen berättade det för alla. Helt plötsligt krävde vänner och deras föräldrar att hon skulle ha separat undervisning och inte vara med de andra. Hon blev helt utfryst. I den nya skolan har hon fått två bästa vänner, hon har blivit engagerad i skolmusikalen (hon älskar musikaler) och hon har börjat att bli intresserad av Miles. Men hon har inte berättat för någon att hon har hiv, hon vågar inte efter det som hände i förra skolan.
När Simone och Miles börjar dejta, då händer det obehagliga grejer. Någon lägger en lapp i hennes skåp där det står: Jag vet att du har hiv. Du har till Thanksgiving på dig att sluta träffa Miles. Annars får alla andra också veta. Simone vet inte vad hon ska göra, hon vill inte berätta för sina föräldrar eftersom det skulle bli ett j...a liv och hon kan inte berätta för vännerna, de vet ju inte heller om hennes hiv. Efter första lappen kommer det fler. Simone är rädd att allt hon har på den nya skolan kommer att bli förstört och hon fattar att hon måste berätta för vännerna och för Miles. Men vad händer då? Och vad händer om alla får veta?
Helt ärligt är en fin bok om kärlek, sex, vänskap och om rädslor.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Bröderna Tjej av Per Nilsson
Bröderna Tjej handlar om en helt vanlig kille som av en slump börjar jobba för maffian i Malmö. Sedan blir han indragen i pengatvätt, den största kuppen i Sverige och träffar kärleken.
I boken är författaren Per 15 år och jobbar som brevbärare på sommaren mellan 9:an och gymnasiet. Det är slutet av 1960-talet och det är en annan tid. En dag står han framför en lägenhetsdörr i Rosengård i Malmö och fnissar. På dörren står det I Tjej. Han läser det som 1 tjej och skrattar. Men då dyker två bistra och kostymklädda män upp och undrar vad det är som är så kul. Det är de som bor i lägenheten och de är inte roade. Männen, som är bröder, tar med sig Per in i lägenheten och han är inte rädd eftersom han inte vet att de är riktiga gangsters. Efter lite prat blir han erbjuden ett jobba av dem. Per är duktig på matte och de behöver någon som hjälper dem med bokföring. Han blir erbjuden mycket mer i lön än vad han tjänar på posten, så han tackar ja. Bröderna Tjej förklarar också att han inte får prata om detta, för då är han död och det tror han på.
Så börjar en konstig tid i Pers liv, några dagar i veckan är han och jobbar åt bröderna Tjej. Han lyckas dessutom "tjäna extra" pengar efter som han plockar på sig några tusenlappar här och där när han räknar deras pengar och får ordning på bokföringen. Men det stannar inte där, snart vill de att han ska hjälpa dem med andra grejer och saker och ting blir värre och värre.
Så var det detta med kärleken också. Per trodde att det var bröderna som bestämde, men det gör deras storasyster Irma. Irma har en dotter, Szofia och Per får i uppgift att visa henne runt i Malmö. Han är inte så sugen att träffa en okänd tjej, men han kan inte vägra. Det första han ser när de möts är att hon sitter i rullstol och att hon är riktigt sur. Szofias humör är uselt när de träffas och hon är ganska otrevlig under deras första dag tillsammans. Men Per märker ändå hennes humor och att hon är riktigt snygg. Bröderna har så klart förklarat vad som händer med Per om något skulle hända med Szofia, Men vad ska man göra om kärleken slår till.
Bröderna Tjej är en riktigt spännande, oväntad och rolig berättelse. Nästan varje kapitel slutar med en cliff hanger och det är bara att fortsätta läsa. Det är en charmigt, roligt och spännande bok om gangsters i Malmö. En bok där berättelsen börjar med "den här berättelsen kommer att innehålla våld, sex, sprit, droger, rökning och svordomar. Blir du illa berörd av något av det ovan nämnda kan du lika gärna sluta läsa nu. Jag vill ju berätta precis som det var, inte försköna eller försöka göra min berättelse mer lämplig eller uppfostrande. Allt jag berättar har hänt och är sant". Visst blir man nyfiken?!
Rekommenderad av Jennie Elmén
Fula tjjejer av isa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson
Vilken bra bok som handlar om hur man kan skada varandra om man går till angrepp på andra på sociala medier!
Tilde går i 8B. Hon har pluggat och ska ha prov. Linnéa visar henne bild som är lagd på ett instagramkonto kallat Fula tjejer. Det är en bild på Tilde, en bild ur skolkatalogen. En bild Tilde tycker är misslyckad. Efter att bilden har lagts på kontot, som ingen vet vem som äger, försöker Tilde ändra sig, hon försöker smälta in, inte opponera sig, inte säga ifrån. Jasmine, Tildes kompis, ser hur Tilde mår efter bilden på Fula tjejer. Inte särskilt bra. Tilde är nyinflyttad och har svårt att känna sig hemma i sin nya hemstad.
Jasmine tror inte att hon hamnar i Fula tjejer – men det gör hon också. Hon blir jämförd med en gris och hon springer hem och gråter.
Vem är det som ligger bakom kontot? Det går inte att slappna av, är det Mirza som Tilde inte kommer överens med sedan dag ett ? Eleni, en kompis till de båda, kartlägger kommentarerna till kontot som ett sätt att komma på vem det är som har kontot.
Tonen i boken gör att jag känner igen mig från högstadiet, tjafset och kommentarerna. Hur utsatt man är. Det rör sig många tankar hos barnen på skolan, tänk om de lägger upp en bild på mig, se normal ut, var inte ful.
Tjejerna går ihop för att hitta den som har Instagramkontot och stoppa henne eller honom.
En särskild händelse Eleni är med om gör henne rätt säker på vem det kan vara.
Rekommenderad av Ylva Lyshag
Midnattssol av Stephenie Meyer
Jag läste Om jag kunde drömma, första boken i Twilight serien, 2008 och jag tyckte den var fantastisk.
Då bloggade jag: "Allt började med att jag såg ett sådant fint omslag på en bok, svart med två händer som håller i ett äpple. Boken hette "Om jag kunde drömma". Jag tog hem den från jobbet på eftermiddagen och dagen efter var jag trött men lycklig."
Som sagt, jag tyckte det var en riktigt riktigt bra bok. Så bra att jag läste resten av serien på engelska, eftersom den inte kommit ut på svenska än och det bara för att jag måste få veta hur allt skulle sluta. Visst kan jag hålla med i kritiken som Meyer har fått om bland annat mossiga könsroller och stereotypa beskrivningar. Men jäklar vad spännande det är ändå, stooora känslor och episka äventyr. Har du inte läst dem, gör det. Vi är många, supermånga som har läst, läser och fortfarande gillar hela Twilight-grejen.
När Midnattssol kommit ut, ja då måste jag bara läsa den. För om det var någon jag inte riktigt förstod i serien så var det Edward. Och Midnattssol är alltså Om jag kunde drömma fast det är Edward som berättar. Det är nästan samma kärleksberättelse, men ändå inte. Det är spännande att läsa om hans kamp med sitt inre monster, han vet faktiskt inte om han kommer att äta upp Bella eller inte. Jag gillar också att äntligen förstå varför en 150 år gammal vampyr gillar en 17 årig tjej (fast det är fortfarande lite skavigt, det kan inte hjälpas. Men det är bara att köpa, annars går det inte att läsa).
Det är med en ganska stor dos nostalgi som jag lägger undan den ca 950 sidor tjocka tegelstenen och jag är nöjd att jag läst den. Jag blev inte så förtrollad som jag blev för 12 år sedan, men då visste jag heller inte hur allt skulle sluta. Men visst tycker jag att Midnattssol var bra och den passar finfint in i Twilight-familjen.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Poet X av Elizabeth Acevedo
Poet X kan vara en av de bästa böckerna jag läst i år. Boken har vunnit fler fina priser bl.a National book award och Carnegie medal. Det är en bok som verkligen berörde mig och som jag sträckläste. Elizabeth Acevedo är född och uppvuxen i New York med dominikanska föräldrar. Hon fick följa med sin mamma till kyrkan varje söndag och när hon var 14 år upptäckte hon Poetry slam genom en av sina lärare. Något som hon har fortsatt med och vunnit fina tävlingar. Poet X är inte en självbiografi även om författaren verkar plockat en hel del av sina egna erfarenheter in i boken.
Huvudpersonen Xiomara är 15 år och känner att ingen lyssnar på henne. Hon känner också att människor och speciellt män betraktar henne. Hon är välutvecklad för sin ålder, kurvig och bystig och det gör att hon drar till sig blickar, får kommentarer och folk verkar tro sig veta vem hon är bara genom att se på henne. Det gör henne ännu tystare och argare. Hon kan försvara sig, både med sin mun och sina knogar, men hon börjar också förstå att snart kan hon inte det.
Xiomaras mamma är väldigt troende och tvingar henne till kyrkan minst varje söndag. Dessutom har mamman bestämt att hon ska konfirmera sig, något som Xiomara inte vet om hon vill. Mamman är sträng, Xiomara måste hjälpa till hemma, mycket mer än hennes tvillingbror (som är favoritbarnet), hon måste komma hem efter skolan, hon får inte stå och hänga på gatan och hon får absolut inte ha pojkvän innan hon är klar med sin utbildning och redo för giftermål. Xiomara har aldrig varit intresserad av killar, de flesta är idioter av döma hur de pratar med henne. Men så träffar hon Aman när hon får ny labbpartner i skolan och när deras fingrar möts går det som en stöt genom henne. Aman känner det samma, men han vet inget om Xiomaras mamma och alla regler. Xiomara och Aman blir så klart förälskade.
Xiomaras tvilling har gett henne en fin skrivbok eftersom han ser att hon behöver ett utlopp för alla sina tankar och känslor. Boken är hennes käraste ägodel och det är mer än en bok, den har blivit en del av henne. Där skriver hon tankar, funderingar och dikter som är hennes egna, som hon inte tänker dela med någon. Men Xiomara har en engelskalärare som ser att hon är duktig på att uttrycka sig, att hon är väldigt poetisk. Hon bjuder in Xiomara till poesiklubben som finns på skolan och Aman peppar henne. Xiomara har läst några av sina dikter för honom och han ger henne smeknamnet X och han tycker hon är bra. Men Poesiklubben är på samma dag som konfirmationen och den får hon inte missa för sin mamma, speciellt inte när hon måste smyga med Aman för att ingen ska få veta om deras förhållande.
Boken är väldigt poetiskt skriven, dikter blandas med vanligt berättande och det blir väldigt väldigt bra. Det handlar om kärlek, identitet, religion, lust, synd, vänskap, familjen, sexism, om ordens makt och om att får bli sedd och hörd. Fantastiskt bra!
Xiomara efter en av alla gångerna hon fått kommentarer om sitt utseende och inviter:
Jag borde vara van.
Jag borde inte bli så arg
när killar - och ibland
fucking vuxna män -
pratar med mig hur de vill,
tror de kan ta på sig själva
eller gnida sig mot mig
eller ge mig vilken invit som helst.
Men jag blir aldrig van.
Och mina händer börjar alltid darra.
Min hals krampar alltid ihop..."
Rekommenderad av Jennie Elmén
Säg nåt då! av Ida Ömalm Ronvall
Vissa böcker känns i hela kroppen att läsa och detta är en sådan bok. Jag saknar verkligen inte högstadiet och då hade jag det helt okej. Men jag kommer ihåg maktspel, positioneringar, vilka som var inne, vilka som var ute och att det var fruktansvärt jobbigt. Dessutom var det högst oklart varför vissa var de populära som alla ville vara med, de var oftast inte mer speciella än andra. Säg nåt då! fick mig att minnas all skit från då, men boken påminde också om att det faktiskt kunde vara rätt bra också (min första stora förälskelse drabbade mig i sjuan).
Säg nåt då! handlar om Anton som ska börja nian och boken börjar veckan innan skolan startar. Han har mer eller mindre alltid haft få eller inga kompisar och varit klassens hackkyckling. Som tur var har han Emma som är hans bästa och enda vän. Tillsammans längtar de efter gymnasiet då de ska välja estet och få nya vänner.
Men lördagen innan skolstart dyker Emma upp hos honom och är jätteskum. Tillslut klämmer hon fram att hon inte tycker att de ska hänga mer. Anton fattar inget och allt han kan klämma fram är ett okej. Men allt är låångt ifrån okej, nu är han helt själv och det blir tydligt när skolan börjar. Ingen frågar hur han haft det på sommaren, ingen sätter sig bredvid honom i matsalen och Emma tittar inte ens på honom. Han fattar verkligen inte, varför gör hon så här? Helt plötsligt är hon med två tjejer i klassen som hon aldrig varit med innan. När hände det undrar Anton, vad har han missat?
Hemma är det också jobbigt, Antons mormor dör (samma dag som Emma "gör slut"), så mamman är ledsen och Anton vill inte bekymra henne för hur han har det. Så han säger inget till henne om att han och Emma inte är vänner längre. När det blir höstlov bestämmer han sig för att åka och bo hos sin morfar som bor i en annan stad. Anton känner att han vill komma hemifrån och morfar blir såklart jätteglad. När han och morfar åker till biblioteket träffar han av en slump Vega. De börjar prata, gillar varandra direkt och det visar sig att hon bor granne med hans morfar. Innan veckan är slut har de mer eller mindre blivit ihop. Men så säger Vega att hon vill komma och hälsa på Anton och träffa hans kompisar. Anton får panik, vad kommer hon tycka om hon får veta att han är en sån som inte har några kompisar? Kommer hon fortfarande gilla honom eller blir allt som vanligt igen, ensamt.
Jag tyckte verkligen om boken och Anton. Jag önskar så att alla Antons i världen får känns sig omtyckta och fina, det förtjänar alla.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Jag händer jämt av Emma Rävås
Andrea är sexton år när hon faller pladask för ett mörkt hårsvall som flirtar och halsar tequilashots. Den några år äldre Hedvig hämtar självsäkert upp Andrea i sin bil utanför skolan och bjuder ut på dejt med Festis och kexchoklad på en sten utanför macken. Detta är inledningen på en himlastormande förälskelse som efterhand övergår i svartsjuka, kontroll och till slut även både fysisk och psykisk misshandel. Andrea och Hedvig sluter sig som i en kokong. Andrea flyttar hem till Hedvig, och slutar att gå till skolan, svara på sms och träffa familjen. Tidigare har Andrea drömt om att bli jurist, men nu handlar tillvaron om att blidka Hedvig och få henne nöjd och glad.
Boken pendlar mellan att berätta om det destruktiva förhållandet mellan Andrea och Hedvig, och livet efter Hedvig. När Andrea har flyttat hem till sin pappa igen och gör mest ingenting mer än att försöka kliva upp ur sängen och leva. Hur tar man sig egentligen vidare efter att ha blivit släpad i misstankar, hårda ord och övergrepp? Läker verkligen tiden alla sår?
Jag händer jämt är Emma Rävås debutbok. Och visst, temat är tungt och mörkret ligger stadigt över sidorna. Ändå sträckläser jag och fascineras av den starka och gripande berättelsen, som trots Andreas alla jobbiga upplevelser och minnen bjuder på pirriga känslor, lojala vänner och en familj som inte ger upp. Jag kände mig en smula mörbultad efter bokens sista sida, men glad. Jag händer jämt är en läsupplevelse värd bildliga blåmärken.
Rekommenderad av Fredrika Sjöberg
Hästpojkarna av Johan Ehn
Hästpojkarna är en riktigt fin bok om kärlek och vänskap. Boken har två berättelser som löper parallellt, en utspelar sig 2014 i Stockholm och en 1930-tal i Tjeckoslovakien och Tyskland.
I berättelsen från 1930-talet får vi följa Sasha och Janek som växer upp tillsammans på ett barnhem. De två är alltid ihop, de är bästa vänner som känner varandra utan och innan. Det räcker att de ser på varandra eller rör vid varandra så förstår de vad den andre vill. Det gör att de är extremt duktiga på den akrobatik till häst som de får hålla på med på barnhemmet.
Sasha och Janek har det helt ok på barnhemmet, även om det är strängt och att vissa nunnorna är lite väl hårdhänta. Men när Janeks andra bästa kompis, hästen Kràl, säljs och Sascha ska flytta till en fosterfamilj inser de att de måste rymma. Så killarna flyr från barnhemmet och får anställning på en cirkus som hästakrobater. Dessutom börjar de inse att deras känslor för varandra är mer än vänskap.
2014 i Stockholm får vi träffa Anton som precis slutat gymnasiet, börjar jobba inom hemtjänsten och har träffat Peter, som han börjar bli förälskad. Peter är 8 år äldre än Anton och Anton är väldigt orolig för att Peter inte känner det han känner. Anton vet att han bara är 19 år, men han känner att denna gången är det på riktigt, han vill vara med Peter hela tiden. Han har längtat efter ett riktigt förhållande, någon att komma hem till.
På sin hemtjänstrunda har Anton fått en riktigt speciell farbror som han ska gå till. Han är långt över 90 år, pratar inte utan dunkar sin käpp i golvet (en gång för ja, två för nej) och dessutom har gubben flyttat in i sitt eget kök. I köket gör han allt, badar, sover, äter osv. Farbrorn heter Alexander men kallas för Sasha. Ja, det är samma Sasha som vi följer 1930 och det är en spännande berättelse.
Anton förstår ganska snart att Alexander är gay och han skrattar lite åt sig själv när han kommer på att han tycker det känns mysko. Klart att det finns gamla människor som är homosexuella, liksom. Men Alexander pratar som sagt inte, men han lägger fram bilder för Anton att "hitta", bilder som berättar Janek och Sashas berättelse. Det gör också att Anton blir intresserad av Janek och Sasha.
Spännande, fascinerande och viktig berättelse om kärlek och vänskap i olika tider. En viktig påminnelse att vi får inte glömma vad som hände i Tyskland på 1930-talet. Boken var nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 men fick tyvärr inte priset.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Ingen normal flyttar hit av Pär Sahlin
ngen normal flyttar hit är första delen i Sävaträsk-serien. Författaren Pär Sahlin säger att han kommer ihåg hur det var att vara ung och olyckligt kär. Hur jobbigt allt kunde kännas, hur osäker han kunde vara och hur svårt det var att visa känslor. Det är bland annat detta som Ingen normal flyttar hit handlar om.
Det är sommaren mellan åttan och nian, Joar och hans kompis Emil brukar cruisa runt i byn med Epan. Joar stannar ofta utanför korvkiosken där Minna jobbar för att spela Black Sabbath svinhögt, så högt att hon kommer ut för att säga till honom att sluta. Det gör han bara för att då får han ett tillfälle att träffa henne och prata lite.
Sävaträsk är en liten by där alla känner alla, så när det dyker upp en ny kille på cykel blir alla väldigt nyfikna. Joar börjar lära känna killen som heter Lukas och Lukas säger att han kan hjälpa Joar med Minna.
Jag tycker detta är en fin bok om kärlek, vänskap och om att våga vara sig själv. Sen handlar det en hel del om snus och Epor också.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Sånger från hjärtat av Kasie West
Det här är för er som gillar Jenny Han (bl.a. Till alla killar jag gillat) och Sarah Dessen (bl.a. Mitt perfekta liv). Så står det på baksidan av boken och ja, så är det nog. Romantisk-feel- good-komedi så det står härliga till.
Bokens hjältinna är Lilly som älskar musik (speciellt sin gitarr), bor med en stor kaotisk familj och tycker om att köpa kläder på second hand och att göra egna. Hon har en anteckningsbok (även den älskad) som hon alltid bär med sig. I den skriver hon dikter, låt-idéer och gör nya kläddesigner. Lily brukar skriva i sin bok på Kemin, som hon absolut inte älskar. Men när läraren fattar att hon inte antecknar kemi så förbjuder han hennes bok i klassrummet. Det gör att Lily skriver på bänken istället. Hon skriver en del ur en låt som hon gillar, av ett band hon tror att ingen på hennes high school lyssnar på. Därför blir hon rätt förvånad nästa gång hon kommer till klassrummet och någon har skrivit fortsättningen på låten.
Lily blir så klart nyfiken på vem det är och så börjar de brevväxla på kemin med text på bänken och sedan lappar under skrivbordet. Det skulle vara lätt för Lily att ta reda på vem det är, men det är ganska skönt att inte veta. Är det en tjej eller kille? Är det kanske killen hon spanat in i parallellklassen, Lucas, som verkar vara hennes stil och gilla musik? Men inget är så klart så enkelt i en romantisk-feel- good-komedi.
Sånger från hjärtat är den första av Wests böcker som översätts till svenska, jag tror det kommer bli flera.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Väktarinnan av Åsa Rosén
Viskor är underjordiska kollektiva naturväsen i Tornedalsk folktro. Viskor sägs leva i grottor under jorden. De är skygga och vill inte visa sig i onödan. Så står det i Åsa Roséns blogg om viskor. Hon har skrivit boken Väktarinnan som är första delen i trilogin Viskornas dal, ett riktigt spännande äventyr med magi och kärlek.
Iza och hennes tvillingbror Enok, tvingas av sina föräldrar att flytta från Stockholm till den lilla byn Kaulinpää i Tornedalen. De ska bo i mormors gamla stuga medan de bygger ett nytt hus som de ska bo i. Familjen flyttar eftersom pappan har mått dåligt, haft hjärtinfarkter och behöver lugn och ro. Iza och Enok vill inte bo där, men fattar samtidigt att pappan behöver vila för att bli bättre.
Deras mormor dog i en olycka förra året och Iza tycker att allt känns trist, ledsamt och hemskt, alltsammans. Men det dröjer inte så länge innan grejer börjar hända. Det första är att hon träffar en tjej i skogen bredvid huset. Hon säger att hon väntat på Iza och att de måste prata. Iza känner igen tjejen, det är hennes låtsaskompis, Virva, från när hon var liten. Iza trodde att hon var en fantasi, men nu står hon framför henne och Iza blir så chokad att hon springer iväg. Samtidigt börjar deras granne Paul att prata om att de inte får bygga det nya huset där de tänkt, det är viskornas mark. Izas mamma och pappa bara fnyser, pratar om skrock och vidskepelse.
Men Virva tar kontakt med Iza igen, denna gången följer hon med ned i viskornas grottor och förstår att allt är sant. Om de bygger sitt hus kommer de förstöra viskornas vackra grotta och faktiskt utsätta viskorna för livsfara. Virva säger också att Izas familj är i fara eftersom skrindviskorna är på väg och de är inte vänligt inställda mot människor. De har dödat för mindre än ett husbygge på fel ställe. Därför måste Iza få föräldrarna att avbryta bygget innan de blir dödade. Lättare sagt än gjort.
Dessutom börjar Iza och Enok i en ny skola, med allt vad det innebär. Iza träffar en gullig kille som heter Robin och han blir kär i henne direkt. Det gillar inte Robins förra tjej, så Iza får det inte lätt med kompisar.
Så spännande, från början till slut och när skrindviskorna kommer så blir det ännu mer spännande. Det beror mest på Varkjaur som är helt fel person för Iza att bli kär i.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Perfekt väder för lidande av Åsa Asptjärn
Denna bok är precis lika bra och kul som serien om Emanuel Sjögren (som startar med Konsten att ha sjukt låga förväntningar). Det jag gillar med Asptjärn är att under det roliga och lite galna så finns det ett allvar och mörker. Det gör att hennes böcker känns mer, både det roliga och det allvarliga.
Hjältinnan i boken är Bim, 13 år och 4 månader. Bim bor med sin pappa eftersom mamman levt ett kringflackande liv i flera olika länder och städer. Nu har mamman flyttat hem igen, köpt lägenhet och Bim ska ha ett eget rum där. Bim tycker det är helt ok, hon är inte översvallande lycklig, utan hon är van att mamman inte finns till hands.
Bim har en stor idol i livet och det är sångaren David Dovrâk. Hon tycker att livet började när hon hörde hans musik och sedan dess har hon varit smått besatt. Hon kan alla hans låtar, har varit på många konserter, hennes rum är tapetserat med bilder på honom och det är som en helgedom åt David. Hon vet allt som finns att veta om honom. Bim tycker att David är så viktig att ett bråk om en signerad skiva gjorde att hon och sin förra bästis Elin inte längre pratar med varandra.
När Bim ska sova över hos sin mamma hela helgen, fredag till söndag, verkar mamman ha glömt det. Bim är inte förvånad, hon går in i det som ska bli hennes rum och somnar. När hon vaknar på morgonen hör hon mamman dona runt i köket, så hon går dit. Men där hittar Bim bara en man som är sjukt otroligt jättelik David Dovrâk. Mamman kommer rusande och ursäktar sig; -oj, vad det denna helgen du skulle komma...ja, jag tänkte berätta att jag träffat någon...ja, det här blev ju konstigt...förlåt.
Bim går in på sitt rum och strax efter kommer mamman och mannen för att presentera honom, och jo, han heter David Dovrâk. När han frågar om Bim någonsin hört hans musik säger hon nej, eller knappt. Mamman har inte koll på att David är ett stort namn i Sverige och sorgligt nog inte att det är Bims största idol. Så nu måste Bim begrava allt som har med David att göra, hon tänker aldrig berätta att hon varit besatt av honom, det är för konstigt. Men det är svårare än vad Bim någonsin kunde tro att bli av med alla grejer i smyg.
Pinsamt, roligt och med en droppe svärta, perfekt.
Rekommenderad av Jennie Elmén
Emma Frey-Skøtt har skrivit två böcker om Leni och Moa. I När allt förändras är Leni den som berättar och i Det som inte får hända så berättar Moa. Böckerna berättar om samma jobbiga händelse i korta kapitel med inte så många ord.
I första boken, När allt förändras så berättar alltså Leni. Hon är ihop med världens finaste kille, David. Hon kan inte fatta att hon har turen att få vara med honom. Hon har världens bästa kompis i Moa och hon tänker att de alltid kommer att vara det. Hon har precis börjat i gymnasiet och livet är ganska bra. Det enda är att hon känner sig ful och kantig tillsammans med Moa, det är hon som är den vackra tycker Leni. Dessutom tycker hon att David har börjat att bete sig märkligt och det har Moa också.
I andra boken får Moa berätta om det som hände när allt förändrades mellan henne och Leni. Moa har det jobbigt, hennes mamma är jättesjuk och kommer att dö, hon trivs inte i sin nya gymnasieklass och killen hon tyckte var jättefin blev ihop med hennes bästa kompis. Moa tycker inte det är konstigt att David valde Leni. Moa tycker att Leni är den vackra och att hon bleknar vid hennes sida.
Det är viktigt att läsa böckerna i rätt ordning. Det som inte får hända förklarar det som hände i första boken och vi som läser förstår att det finns flera sanningar i en historia. Det vore spännande att läsa Davids version av det som hände.
Jennie Elmén
Vill du reservera böckerna, klicka på bilderna
Boken har två berättarröster, Simon och Fanny. Båda är med i först boken, men då är det deras kompisar Johan och Malin som är huvudpersoner.
Boken börjar på höstlovet, sista året på gymnasiet och Simon är på väg hem till sin flickvän Amanda. Planen är att de ska bo själva hemma hos Simon hela lovet. Men så blir det inte, när Simon kommer för att hämta henne säger hon att hon vill ta en paus. Simon fattar inget, vad är ens en paus? Han känner sig sviken och ledsen. Dessutom bråkar hans kompisar Johan och Lukas, så de tre kan inte umgås som förr, allt suger.
Fanny är en av Simons äldsta kompisar, de bor dessutom grannar och hänger ofta hemma hos varandra. Fanny har blivit dumpad av sin kille via sms och hon har inte kommit över honom än. Det räcker att hon ser honom så kommer alla känslorna tillbaka igen.
Men sista dagen på lovet märker hon att Simon är ensam hemma och de bestämmer sig för att ta en fika. Allt är först som vanligt, men slutar med att de har sex och att Fanny mer eller mindre rusar därifrån. Fanny och Sinom vet knappt varför det hände, men de vet att de definitivt ville. Fast hur fortsätter man att vara kompisar efter något sådant. Simon vet inte om han varit otrogen mot Amanda eller inte. Det som hände mellan dem gör att de glider längre och längre ifrån varandra och på var sitt håll går de runt och mår pissigt.
Efter det som hände är en riktigt bra bok om vänskap, kärlek och sex som kan vara riktigt jobbigt och alldeles, alldeles underbart!
Jennie Elmén
Vill du reservera boken, klicka på bilden
Högt spel börjar i Ketterdams slumområde och huvudperson är Kaz Brekker, även kallad Bedragaren. Kaz är ledare för ett kriminellt gäng, han är våldsam, intelligent och ryktet säger att han inte drar sig för något för att tjäna pengar.
Nu är det så att det finns en ny drog på marknaden som gör Grishors (människor med olika magiska förmågor) magi mycket starkare. Dessutom gör den Grishorna beroende, får de inte drogen så dör de. Det gör att många vill få tag på drogen för att kunna styra magikerna. Kaz blir erbjuden en hel massa pengar för att få tag på tillverkaren av drogen som just nu sitter fängslad i det beryktade Isfängelset.
Kaz säger så klart ja till uppdraget och med sig får han fem följeslagare, alla med olika motiv för att riskera sina liv för att bli förmögna. Hans kompanjoner blir Nina, en grisha som är hjärtskärare, Inej, också kallad vålnaden som är spion, Jesper, en skuldsatt prickskytt, Wylan, som egentligen är en rikemansson men han gillar att spränga grejer och till sist Matthias, en förrymd straffånge. Tillsammans ska de försöka göra det ingen annan gjort, att ta sig in och ut från Isfängelset levande. Gänget gillar inte varandra, men de måste försöka samarbeta eller kommer de gå mot en säker död.
Jag tyckte boken var spännande med ett oväntat slut som gör att jag måste kasta mig över del två, Laglöst rike.
Jennie Elmén
Vill du reservera boken, klicka på bilden
Nu är det knappt två månader kvar innan det är jul och vi möts redan av julen i vissa affärer. Streamingtjänsterna släpper julfilmer och förlagen ger ut böcker med jultema. Jag har redan hunnit med en julfilm och är nu inne på tredje boken med tema jul och romantik! En av dessa är ungdomsboken Tio underbara, härliga, hemska dejter som handlar om kärlek, problem och julfirande och passar både ung som gammal. Man sitter med ett leende på läpparna under större delen man läser. Det är typiskt amerikanskt och även förutsägbart, men vad gör väl det när det är så charmigt.
Vi får följa Sophie som är 17 år och då hennes storasyster får komplikationer med sin första graviditet bestämmer sig Sophies föräldrar att tillbringa julen hos sin äldsta dotter. Sophie övertalar sina föräldrar att få bo hos mormor och morfar under tiden. Detta för att hon ska kunna träffa sin pojkvän Griffin utan att någon av de vuxna lägger sig i. Men det blir inte riktigt som hon tänkt sig. På en fest råkar hon höra Griffin berätta för en kompis att han vill att han och Sophie ska ta en paus i sitt förhållande eftersom de nu går sista året på high school och att man då ska ha roligt innan allvaret börjar på college.
Sophie blir helt förkrossad men då kommer mormor Nonna på en utmärkt idé: bästa sättet att laga ett trasigt hjärta är genom att ge sig ut i dejtingdjungeln igen! Hela stora släkten blir involverad och ett schema sätts upp där tio dejter radas upp, ordnade av olika släktingar. Vadslagningar kommer igång bland släkten och ju fler dejter som går av stapeln, desto fler släktingar hemma hos mormor och morfar. Sedan dyker Griffin upp, som har följt hennes dejter via sociala medier och hur kommer det sig att grannkillen Wes, som Sophie har känt sedan de var små, plötsligt är så snygg…
Christina Viklund
Vill du reservera boken, klicka på bilden